Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

15 nejlepších pracovních míst pro lidi trpící úzkostí

Info ikona

Máte strach, že vaše pracovní e-mailová schránka pod náporem nepřečtených mailů praskne? Nebo hůř – praskne pomyslné ucho trpělivosti a žádost o ukončení pracovního poměru napíšete dřív, než se kolegové vrátí z oběda? Pak pro vás máme dobrou zprávu, i v dnešní hektické době existují pracovní pozice, které vás nebudou stresovat.

Možná jste také dospěli do bodu, kdy se váš osobní život smrskl na minimum a volné večery trávíte tím, že doděláváte resty z práce. Jistě nám dáte za pravdu, že takový způsob života nelze z dlouhodobého hlediska zvládnout. Pokud máte pocit, že vám práce způsobuje úzkost a stres, není nic jednoduššího, než se poohlédnout po práci nové. Máme pro vás patnáct pracovních míst, která vám nebudou přidělávat vrásky.

  1. Hlídání zvířat

Ideální práce pro všechny, kteří si potřebují dát pauzu od profese, ve které byli v dennodenním kontaktu s lidmi. Ano, občas lidská společnost dokáže člověka naprosto vyšťavit! V takový moment přicházejí ke slovu zvířata, která vám dodají potřebnou energii. Věřte, že ve svém okolí najdete hned několik lidí, kteří by čas od času potřebovali pohlídat svého čtyřnohého miláčka. Případně můžete nabídnout, že pejsky budete každý den venčit. Obzvláště ve městech vám lidé za tuto službu budou líbat ruce!

  1.   Knihovník

Považujete se za vášnivého čtenáře? Chcete pracovat v klidném prostředí, ve kterém přijdete do omezeného kontaktu s lidmi? Přesně pro vás je pozice knihovníka! Nejen, že budete mít všechny knižní novinky pod nosem, ale především budete pracovní dobu trávit na tichém místě. Špatnou zprávou je, že některé knihovny zaměstnávají pouze lidi, kteří mají bakalářský titul z literatury.

  1. Copywriter

Gramatika v malíku, kreativita, a především vnitřní řád – to jsou hlavní předpoklady všech, kteří se chtějí věnovat psaní na volné noze. Velkou výhodou této práce je, že ji můžete dělat kdykoliv a kdekoliv (podmínkou je pouze rychlé připojení k internetu). Pokud tedy toužíte po změně a velký open-space chcete vyměnit za „kancelář“ s výhledem na moře, pak je copywriterství tím správným rozhodnutím. Nezapomínejte ale na to, že i v tomto odvětví existují deadliny a uzávěrky, kterých se musíte držet i na druhém konci světa.

  1. Grafický designér

Obdobně jako u copywritera i grafický designér může pracovat odkudkoliv na světě. Stačí, když máte přehled v grafických programech, kreativita je vám vlastní a cit pro detail je vaše druhé jméno. Výhodou grafických designérů je také to, že si svou prací mohou přijít na vcelku zajímavé částky. Nutno podotknout, že jako grafický designér můžete pracovat také na plný úvazek.

  1. Zahradník

Příroda léčí, a především uklidňuje. Obzvláště během jarních a letních měsíců je zahradničení skvělou volbou pro všechny, kteří potřebují trávit čas v tichu a v obklopení barev. Nebojte se vyměnit kostýmek za montérky a počítačovou myš za motyčku. I sezónní zahradničení z vás dokáže udělat odpočatého a zharmonizovaného člověka.

  1. Hospodyně

Ať už se rozhodnete, že budete v domácnostech uklízet každý den, nebo jednou do týdne, uvidíte, že profese hospodyně vám dodá potřebný klid. Pravděpodobně totiž v domě budete samotné, a tak se nemusíte bát, že byste byly pod neustálou kontrolou a časovým presem, jak tomu bývá v jiných profesích.

  1. Pekař

Je jedno, jestli se stanete pekařem v již existujícím pekařství, nebo si otevřete vlastní stánek, v obou případech dojdete k závěru, že pečení je radost. Navíc se tahle radost rychle promítne i do vašeho života. Lidé s úzkostí navíc ocení to, že nemusí přicházet do kontaktu s lidmi a jejich práce probíhá ještě v čase, kdy ostatní smrtelníci spí. 

  1. Fotograf

Profese, u které je potřeba kreativní myšlení i talent. Fotografování rozhodně není pro všechny, pokud ale fotíte na amatérské úrovni, pak můžete svůj koníček převést v zaměstnání. Existuje mnoho způsobů, jak se jako fotograf uživit. Pokud vám nedělá problém kontakt s lidmi, pak můžete vyzkoušet ateliérové focení či focení svateb. Potřební jsou ale také fotografové, kteří fotí produktové fotky.

  1. Počítačový programátor

Lidé, kteří jsou technického rázu a rozumí kódování, mohou preferovat kariérní cestu jako počítačový programátor nebo vývojář softwaru. Dejte si ale pozor na to, že mnoho pracovních míst v programování vyžaduje bakalářský nebo magisterský titul v oboru informatiky nebo matematiky. Pokud vysokoškolský titul máte v kapse, pak nic nebrání tomu, abyste se vrhli na tuto dráhu.

  1. Hlídání dětí

Rozhodně se nejedná o práci, která by byla vhodná pro všechny. Přece jenom i hlídání dětí je lehce stresující. Pokud ale milujete děti, pak vám jejich přítomnost pravděpodobně budete dělat radost. Navíc nemusíte děti hlídat na plný úvazek, mnoho rodičů potřebuje děti pohlídat pouze o víkendech nebo během svátků.

  1. Pomocník v kuchyni

Jasně, každý kdo miluje vaření, by se chtěl stát šéfkuchařem restaurace a v ideálním případě mít do roka michelinskou hvězdu. Jenže pozice kuchaře rozhodně nepatří mezi „nestresové“, a tak občas není na škodu, když člověk začne od píky a své psychické zdraví podpoří méně náročnou prací. Právě takovou jsou pomocné práce v kuchyni.

  1. Kurýr hotových jídel

V dnešní době vznikají všemožné aplikace, díky kterým vám kurýr přiveze domů ještě horké jídlo. Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste tím kurýrem byli právě vy? V případě, že se ve vašem městě vyznáte, nedělá vám problém jízda na kole a nevadí vám pracovat za každého počasí, pak možná pracovní náplň kurýrů oceníte.

  1. Youtuber

Ano, youtuberství je doopravdy práce! A navíc velmi dobře placená práce! Hodí se pro všechny, kteří mají světu co říct, nebojí se vyjít ze své komfortní zóny a jsou připraveni na možnou vlnu kritiky. Jeho největší výhodou je, že jste pány svého času a nemusíte splňovat deadliny. Nevýhodu je především přesycenost tohoto trhu.

  1. Masér

Když se někdo cítí vystresovaně nebo napjatě, neváhá a ihned se objedná k masérovi. Zatímco masážní terapeuti jsou považováni za lidi, kteří snižují stres ostatních, také oni sami nachází při své práci uklidnění. Udělejte si masérský kurz a otevřete si svůj chrám klidu, který bude provoněn aroma svíčkami.

  1. Vlastník e-shopu

Otevřít si vlastní e-shop je tak trošku vyšší dívčí! Pokud se ale k tomuto kroku odhodláte, obrníte se trpělivostí před byrokracií a najdete produkty, které na trhu chybí, pak před sebou máte dobře našlápnutou kariéru. Určitě je ale dobré, když se před spuštěním e-shopu poradíte s odborníky, kteří již v tomto sektoru mají zkušenosti.

Dalších deset pracovních pozic, které jsou bez stresu, najdete na těchto stránkách www.relaxlikeaboss.com.

ČTĚTE TAKÉ: Úzkost jako mor 21. století. Jak se s ní vypořádat?

Zbavte se úzkosti během několika minut! Vyzkoušejte tento trik