Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

5 tipů, jak správně skladovat oblečení

Info ikona
Organizace oblečení ve skříní

Přichází jarní počasí, a to znamená uklidit zimní kabáty a bundy, vlněné svetry a teplé kalhoty a vytáhnout jarní trenčkoty, bombery, džínové bundy, lehké šaty a sukně. Jak ale správně uložit oblečení, které zrovna nenosíme?

Eliška Vrbová | 28. 03. 2019

Máme pro vás pět tipů od módní kurátorky Shonagh Marshall, která archivuje například kolekce Alexandera McQueena, Christiana Louboutina nebo Isabelly Blow.

Než věci uložíte, vyperte je

Zní to jako samozřejmost, ale skutečně důležité je, aby oblečení před tím, než bude na delší čas uloženo, bylo čerstvě vyprané. "Zbytky jídla a pití, které na oblečení zůstávají, nejsou vždycky viditelné, ale když je na oblečení necháte a schováte ho, bude to zaprvé lákat hmyz a zadruhé se skrvny ztmaví a poškodí oblečení už napořád," říká Suzanne Chee z Museum of Applied Arts and Sciences v Sydney.

Chraňte svůj šatník před moly

Když už je oblečení čistě vyprané, nezbývá než ho chránit před tím největším strašákem všech šatníků, což je tineola bisselliella, lépe známý jako šatní mol. Pokud "zatuchlá" vůně kuliček proti molům není vaše nejoblíbenější, existují i jiné varianty. Nikdy nepoužívejte insekticidy, chemikálie vám oblečení mohou přímo rozežrat. Místo toho je lepší použít sprej na vodní bázi bez zápachu, který můžete do skříně či šatny stříkat pravidelně, nikdy ne však přímo na oblečení. 

Jestliže se moli k vám do šatníku vracejí pravidelně a už jste vyzkoušela všechny možnosti, máme ještě jeden tip. Je to metoda, kterou používají muzea k uchovávání velmi starých oděvů. Svou sbírku oblečení můžete jednoduše zamrazit. Adrian Holloway z londýnského muzea říká, že klasický mrazící box, který máme doma, má ty stejné výsledky, jako procesy, které ke zmrazení používají v muzeu. Uložte oblečení ve vakuových pytlích na dva týdny do mrazáku a až bude po vyjmutí z mrazáku tát, nechte ho v pytlích, abyste zabránila kondenzaci.

Využívejte prostor chytře

Hodně lidí má šatník rozdělený na podzimní/zimní a jarní/letní. Střídání oblečení ve skříni skvěle ušetří místo, nicméně správně uložit věci, které zrovna nejsou aktuální, není tak jednoduché. Nejlepší je rozdělit věci podle kategorií, protože to, jak by měly být uloženy vlněné svetry se liší například od bavlněných či zdobených kousků. Vlněné věci a těžké zdobené róby by měly ležet, protože při pověšení se jim vytahují ramena a látka se časem ničí.

Správná teplota je důležitá

V muzeu je oblečení většinou uloženo v teplotě od 18 do 23 stupňů Celsia při vlhkosti blízko 50 procentům. Když bude teplota o něco nižší, tak to nevadí, ale vyšší teplota a vlhkost už může oblečení poničit. Důležité také je, aby bylo oblečení uloženo ve tmavém prostředí. Světlo mu škodí a látky blednou.

Žádná drátěná ramínka!

I když se drátěná ramínka zdají jako perfektní řešení, jak pověsit velké množství oblečení, není tomu tak. Mohou totiž výrazně poničit límce a ramena. Vůbec nejlepší jsou vypolstrovaná ramínka, která pomáhají oblečení udržet ve správném tvaru. Nebo klasická dřevěná také postačí.