Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

ANDREA VYTLAČILOVÁ: Budoucnost módy vidím v propojení starého s novým

Info ikona
Andrea Vytlačilová

Sice ještě stále studuje módu na univerzitě v Londýně, její šátky už se ale na české fashion scéně stihly stát legendou. Co nejradši nosí návrhářka Andrea Vytlačilová?

Eliška Vrbová | 14. 01. 2021

Co je klíčovým kouskem vašeho šatníku?

Sukně v jakékoli podobě. Kalhoty vůbec nenosím, necítím se v nich komfortně. Sukně mi dodávají odvahu, cítím se v nich víc žensky. Nosím je za každého počasí, ročního období i aktivity – při chůzi, jízdě na kole i práci v ateliéru.

Jak ovlivnil život v zahraničí váš styl?

Víc dbám na kvalitu a příběh. Chci mít k věcem, které si oblékám, vztah. Beru je jako investice. Ráda si několik měsíců šetřím na něco kvalitního. Vím, že mi daná věc vydrží roky a možná ji po mně i někdo zdědí. Také si víc všímám každého detailu – od visačky přes šev až po cedulku s velikostí. Vím, že každý prvek je dílem a vizí konkrétního člověka.

U kterých značek nejradši nakupujete?

Oděvu se sice věnuji celou svou duší, ale pravda je, že moc často nakupovat nechodím. Obvykle jdu za konkrétním kouskem nebo tvůrcem. Mám ráda Kláru Nademlýnskou, se kterou roky spolupracuji, Acne Studios a v Londýně ráda zajdu do & Other Stories.

Co nosíte vůbec nejradši?

Kombinaci krátké sukně, oversized lněné košile a barevného kimona navrch. Nejlépe s balerínkami a šátkem na krku. Vydržím v tom běhat celý den a není mi ani zima, ani teplo – je mi krásně!

Máte v šatníku kousky spojené s konkrétními příběhy?

Celou řadu. Věci, které mi připomenou konkrétního člověka nebo místo, se snažím vyhledávat cíleně. Třeba hedvábné kimono Marc Jacobs jsem dostala, když jsem ze stáže v této firmě odcházela. Zavinovací vyšívaný korzet je zase z mé přírodně barvené kolekce My Bohemian Tale. Ušila jsem ho ze starých hedvábných šatů, které jsem nabarvila avokádovými peckami. Nosím ho přes jednoduché šaty, celý outfit hned pozdvihne. 

Info ikona
Terezie Vodička Kovalová, Tereza Srbová, Nao Leo
Mohlo by se vám líbit

Tajnosti šatníku Terezy Srbové

marianne.cz

Sledujete trendy?

Moc ne, myslím, že jsou příliš pomíjivé. Raději mám kvalitní precizně řemeslně zpracované kousky. Myslím, že styl člověka se s věkem proměňuje, a tak není třeba se příliš stresovat trendovostí. Mám ráda vrstvení, pokud se to dá považovat za trend, každý kus oděvu tak může neustále dostávat nový a nový dech.

Co vás v módě v poslední době zaujalo? 

Jsem moc ráda, že se klade čím dál větší důraz na udržitelnost a lokálnost. Je radost vidět, že i český klient prahne po domácí tvorbě z domácích materiálů. Těší mne to o to víc, že jsem z východních Čech, kde vždy textilní průmysl vzkvétal. I proto jsme s Lucií Desmond natočily dokument My Bohemian Tale.

Co vás v tvorbě nejvíce inspiruje?

Cokoliv a kdokoliv. Miluju umění, filmy, knihy, blešáky i hovory s mou babičkou. Ráda chodím kreslit do muzeí a galerií, čtu o historii i nových technologiích. Nejvíce mne inspirují příběhy, folklór a příroda, budoucnost vidím v propojování starého s novým. Chci si být vědoma dědictví po našich předcích a nalézat nové cesty.

Bez čeho nikdy nevyjdete z domu?

Bez transparentních optických brýlí Cubitts. Nedokážu bez nich fungovat a jsou to vůbec první brýle v mém životě, ve kterých se cítím stoprocentně svá a ne uvězněná mezi obroučkami.

Mohlo by se vám líbit

ALEX MONHART: Jsem hledač pokladů

marianne.cz