Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Austrálie v plamenech. Pomoci můžete i vy

Info ikona

Postižená plocha o rozloze 63 000 km², 24 lidských obětí, nespočet nezvěstných a miliony mrtvých zvířat – tak zní hrůzná statistika požárů, které sužují Austrálii.

Austrálie zažívá jedno z nejhorších období v historii. Rozsáhlé požáry, které ničí oblast Nového Jižního Walesu a státu Victoria, nechtějí říci poslední slovo. Naopak spálí vše, co jim přijde do cesty. Za poslední měsíc stihly zničit přes 2500 budov a připravit o život lidi i zvířata. Situace navíc stále eskaluje, neboť není v silách záchranných složek, aby požáry dostaly pod kontrolu. Jedinou spásou je případný déšť, který by záchranářům výrazně pomohl.

Aktuální stav Austrálie málokoho nechá chladným. Obzvláště po zhlédnutí videí a obrázků z postižených míst je jasné, že z této katastrofy se Austrálie, a především australský ekosystém, bude dlouho vzpamatovávat. Není tedy divu, že pomocnou ruku nabídly Austrálii i známé osobnosti v čele se zpěvačkou Pink, která se rozhodla věnovat na boj s požáry 500 tisíc dolarů. Stejnou sumu přislíbila také herečka, a rodačka z Austrálie, Nicole Kidmanová.

Po jejich vzoru můžete přispět i vy, a to samozřejmě mnohem nižší částkou. V tomto případě totiž platí, že i malá pomoc je pomoc! Na výběr máte hned několik možností:

  1. Chci přispět na boj s požáry

V tomto případě můžete přispět například australské hasičské službě NSW, která se usilovně snaží dostat požáry pod kontrolu. Případně můžete peníze poslat konkrétní hasičské brigádě, například té ze státu Victoria.

  1. Chci pomoci lidem

Australské požáry připravily mnohé rodiny o střechu nad hlavou a některé obyvatele zranily. Pokud chcete přispět na podporu lidí v evakuačních centrech, pak využijte sbírku australského Červeného kříže. Dále můžete přispět prostřednictvím Armády spásy, která v postižených oblastech taktéž operuje. V neposlední řadě existuje také organizace St Vincent de Paul Society, která obětem poskytuje jídlo, oblečení a peníze.

  1. Chci pomoci zvířatům

Rozhodně bychom neměli zapomínat ani na zvířata, kterých během požárů zahynulo již přes milion. Pomoc jistě ocení například koalí nemocnice Port Macquarie Koala. Díky dobrovolníkům z této nemocnice bylo mnoho zraněných medvídků koala přesunuto do bezpečí, a především jim byl stanoven léčebný program. O záchranu zvířat se snaží také organizace WIRES-Emergency Fund for Wildlife. Ta nejen zachraňuje ohrožená zvířata, ale také podporuje dobrovolníky, kteří zvířatům v nouzi pomáhají.

ČTĚTE TAKÉ: Boty za boty! Zujte se a udělejte dobrý skutek!