V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.

Náročnost: Velmi snadné

Počet porcí: Pro 4 - 6 osob 

Doba přípravy: Do 20 minut  

Vaření: 0:15

Ingredience:

  • 500 g bílého chřestu
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 menší ciabatta
  • 60 g másla, vychlazeného + na krutony
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička citronové šťávy

ČTĚTE TAKÉ: Síla medvědího česneku

Postup:

1 Chřest zbavte dřevnatých konců a pečlivě oloupejte. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte nahrubo; trochu celých listů odložte na ozdobení.

2 Z chřestu okrájejte špičky, vařte je v horkém vývaru asi 5 minut a pak vylovte děrovanou sběračkou a odložte. Potom do vývaru vložte stonky chřestu nakrájené na špalíky a vařte je asi 10 minut doměkka. V polovině vaření vsypte medvědí česnek. Ke konci vlijte smetanu. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 

3 Mezitím opečte v pánvi na másle ciabat- tu nakrájenou na kostičky.

4 Do polévky vmíchejte natenko nakrájené máslo, osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s chřestovými špičkami a odloženým medvědím česnekem, doplněné krutony. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Za recept děkujeme www.apetitonline.cz

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Promotion