Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Kdo z herců nejvíce přibral kvůli roli?

A stálo jim to vůbec za to?

Karolína Peřinová | 13. 03. 2019

Tloustnutí a hubnutí je téma, které nás nikdy nepřestane zajímat. Většinou hledáme tipy a rady, jak se přebytečných kil zbavit nebo se zájmem sledujeme strastiplnou cestu těch, kteří se na boj s nadváhou vydali. Jako například obézní aktéři pořadu Má 1360 kilová rodina (od 22.března na TLC). Pak jsou tu však tací, kteří dobrovolně přiberou několik desítek kil a svá dokonale vypracovaná těla promění v obtloustlé a nevábně vypadající figury. A to i za cenu podlomeného zdraví a depresí z pohledu do zrcadla. Kdo ze slavných kvůli roli radikálně změnil svůj zdravý životní styl a vizáž? A stálo to vůbec za to?

Viggo Mortensen – Zelená kniha (20 kg)

viggo

Když režisér Peter Farrelly přebíral Oscara za nejlepší film, v děkovné řeči prohlásil, že za úspěch Zelené knihy nejvíce vděčí jedinému muži – Viggu Mortensenovi (60). Slavný herec totiž tak dokonale ztvárnil drobného podvodníka Tonyho Vallelongu, že se nechce věřit, že rodák z New Yorku nemá italské kořeny.

Pro tuto roli, za níž nakonec získal Oscara, obětoval mnoho. Aby se co nejvíce podobal požitkářskému Italovi milující jídlo, musel štíhlý herec ztloustnout o rovných dvacet kilogramů.

„Moje metoda byla jednoduchá, každý den jsem během natáčení jedl mnohem více, než jsem chtěl a byl jsem zvyklý. Většina lidí si dopřává o víkendu, já to měl naopak. Když jsem ale v pondělí viděl ty přísné pohledy kostymérek na moje plandající oblečení, musel jsem se urychleně vrátit k obžerství. Což znamenalo jíst za tři a završit to několika dezerty. Přesto bylo nabírání kil mnohem snazší a příjemnější, než jejich následné shazování,“ glosuje vtipně svou proměnu herec, kterého všichni milovali jako dokonale krásného Aragorna z Pána prstenů.

O tom, že se svého úkolu zhostil velmi zodpovědně, dokládá i jedna veselá historka z natáčení. „V jedné scéně soutěží Tony v počtu snědených hotdogů. Vzhledem k tomu, že jsme záběry natáčeli z několika úhlů, snědl Viggo ten den minimálně 15 párků. A i když měl možnost, ani jedno sousto nevyplivl, vše poctivě rozkousal. Je to velký profesionál,“ vychvaloval Mortensena režisér.

Christian Bale – Vice (20 kg)

bale

Chameleon. Touto přezdívkou se pyšní hollywoodský herec Christian Bale (45). Ten je totiž známý tím, že pro dokonalé ztvárnění své filmové postavy udělá téměř cokoli. A tak hubne a tloustne, jak mu předepisují scénáře. Momentálně se v kinech promítá filmová novinka Vice, která herci přinesla oscarovou nominaci za skvělé ztvárnění bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Nebylo to ale zadarmo. Jako obtloustlý a proplešatělý politik, který byl svého času považován za jednoho z nejmocnějších mužů světa, musel pohledný herec co nejrychleji přibrat 20 kilogramů. Toho prý docílil pojídáním sladkostí a koláčů. Sám pak přiznal, že mu v postavě Cheneyho bylo poněkud těsně. „Nemohl jsem se vůbec hýbat, připadal jsem si jako tank,“ postěžoval si herec, který když zjistil, že jeho kolegu Garyho Oldmana do postavy korpulentního Winstona Churchilla zvládli vpravit pouze kostyméři a maskéři, velmi litoval, že v minulosti své tělo tak nezdravě trápil.

Bale narážel na fakt, že v roce 2004 radikálně zhubl do role psychicky narušeného Trevora Reznika ve filmu Mechanik. Aby vypadal jako neurotická troska, shodil neuvěřitelných 28 kilogramů. Denně jedl pouze plechovku tuňáka a jedno jablko. Při výšce 183 centimetrů vážil jen 54 kilo. Přestože byl až děsivě vyhublý, chtěl dosáhnout 45 kilogramů, což mu ale lékaři rázně zatrhli.

Hned další rok potřeboval svou postavu změnit do vypracovaných proporcí komiksového hrdiny jménem Batman. Vyrýsovaného těla dosáhl za půl roku tím, že každý den trávil v posilovně přes dvě hodiny a do jídelníčku přidal bílkoviny a proteiny.

Další velká změna velšského herce čekala ve filmu American Hustle. Kvůli roli nevábně vypadajícího podvodníka Irvinga Rosenfelda nabral 20 kilogramů. Na slavnostní premiéře se pak přiznal, že poprvé ve svém životě musel k následnému hubnutí využít služeb dietologa. „Myslel jsem, si, že když přestanu jíst sladkosti a všechny ty nezdravé věci, budu nejpozději za dva měsíce na své původní váze. No, to jsem se tedy přepočítal, už mi není dvacet…“ postěžoval si.

Matthew McConaughey – Zlato (25 kg)

matthew

Další proměna hollywoodského krasavce v obtloustlého chlapíka s bříškem, umaštěnou pleší a nepadnoucí zubní protézou se uskutečnila v případě Matthewa McConaugheyho (49) ve filmu Zlato. Jako prospektor Kenny Wells, který se vydal do indonéské džungle hledat zlaté doly, musel slavný hezoun přibrat celých 25 kilogramů.

Vyhlášený sportovec, který pravidelně svou fyzičku zdokonaluje běháním po pláži a kondičním cvičením, se rozhodl si nezbytné zakulacení co nejvíce zpříjemnit. „Nic jsem si neodepíral. Přestal jsem se hýbat a dopřával jsem si vše, na co jsem měl zrovna chuť, což náramně ocenily hlavně mé tři děti. Velmi oblíbená se pro naši rodinu stala pizza před spaním. Já jsem si pak ještě k snídani užíval pivo a cheeseburger. Moc rád na to období vzpomínám. Byl jsem tlustý, ale šťastný,“ směje se herec, který je podobně jako jeho kolega Christian Bale vyhlášený svými filmovými proměnami.

Za poslední roky kvůli roli několikrát výrazně změnil svou vizáž a tělesnou konstrukci. Když natáčel Klub poslední naděje, v němž představoval muže umírajícího na AIDS, zhubl dvacet kilo. V krimiseriálu Temný případ se zase velmi zdařile vžil do zdecimovaného alkoholika. O tom, jak se do této role dostával, však herec tajemně mlčí…

Matt Damon – Informátor! (15 kg)

matt

Jen ty nejlepší vzpomínky na natáčení filmu Informátor! má jeho hlavní představitel Matt Damon (48).

Přestože musel kvůli postavě vlivného zaměstnance společnosti ADM Marka Whitacra přibrat 15 kilogramů a svůj vzhled ještě „vylepšit“ příšerným knírkem, Matt Damon tento úkol neshledával vůbec obtížným. Ba naopak. Po celou dobu filmování si prý připadal jako v ráji.

„Když o tom teď přemýšlím, bylo to asi nejlepší natáčení v mém životě. Po práci jsem totiž nechodil do posilovny, ale do restaurací, kde jsem si dával vše, na co jsem měl zrovna chuť.“

Herec si nařídil, že přestane mít výčitky z litrů piva a tučných pochoutek a vše si užije do poslední klapky. A i jeho manželka a tři dcery potvrdily, že představitel nezdolného Jasona Bourna byl v období natáčení Informátora! ten nejveselejší tatínek a nejpohodovější manžel.

„V mém věku stačilo přiblížit se životnímu stylu, který jsem provozoval na vysoké škole. Váha byla tak rychle nahoře, že mě to až vyděsilo,“ zavzpomínal herec.

Charlize Theron – Tully (25 kg)

charlize

Na rozdíl od svých kolegů se Charlize Theron (43) ze svých nabraných filmových kil neradovala. Není se čemu divit. Kdo by se rád zbavoval dokonalých křivek, kterými se pyšní tato jihoafrická kráska. Režisér filmu Tully byl ale nesmlouvavý. Charlize musí vypadat jako zoufale unavená matka tří malých dětí. A to znamenalo jediné – zakulatit se o 25 kilogramů.

„Zpočátku to byla příjemná změna. Dopřáváte si nezdravé jídlo a litry slazených nápojů, připadáte si jako dítě v cukrárně, které si může dát vše, na co má zrovna chuť. Po nějaké době vám je ale ze dne, který začínáte dvěma mléčnými koktejly, trochu nevolno,“ svěřila se Charlize s tím, že nakonec se do pocitů a myšlenek ženy na pokraji zhroucení vžila víc, než by si přála.

„Ano, trpěla jsem stejně jako moje postava Marla depresemi,“ prozradila herečka, která již jednou radikálně svou vizáž změnila. Za ztvárnění neforemné vražedkyně v roce 2003 ve filmu Zrůda byla oceněna Oscarem. Tehdy přibrala 15 kilogramů, kterých se ale zbavila až překvapivě snadno. To se ale o 15 let později po natočení filmu Tully nestalo.

„Hubnutí po filmu Zrůda šlo skoro samo. Tehdy mi stačilo vynechat svačinu a za chvílí jsem byla zpět na své váze. Víte, je rozdíl, když hubnete ve 27 nebo po 40.“ zhodnotila své nabyté zkušenosti Charlize a dodala, že si příště pořádně rozmyslí, zda by ještě něco podobného absolvovala znovu.

Jared Leto – Zavraždění Johna Lennona (33 kg)

jared

Nejšílenější recept, jak co nejrychleji změnit svou postavu k nepoznání, vymyslel herec Jared Leto (47). Aby vypadal jako Mark David Chapman, muž, který 8. prosince 1980 zastřelil Johna Lennona, musel nabrat přes 30 kilogramů! K této radikální proměně mu dopomohl jeho vlastní kalorický koktejl.

„Prozradím vám můj originální recept, jak co nejrychleji ztloustnout. Nakoupíte si spoustu kelímků čokoládové zmrzliny Haagen Dazs, kterou rozmrazíte v mikrovlnné troubě, přidáte do toho ještě olivový olej a sójovou omáčku, vše promícháte a vypijete. Nejlépe několikrát denně,“ přiznal herec své zvrhlé nutriční pokusy, z nichž výživoví poradci dostávali mdloby.

Popíjení těchto šílených nápojů mu možná pomohlo snadněji se dostat do těla a chorobného mozku vraha hudební legendy, neblaze se však odrazilo na hercově zdraví. Jeho tělo si nedokázalo poradit s náhlým nárůstem váhy, Jared Leto začal trpět dnou a nějaký čas byl dokonce odkázán na invalidní vozík.

„Bylo to opravdu to nejtěžší, co jsem pro roli musel udělat,“ nechal se slyšet. Malou útěchou za podlomené zdraví mu snad může být řada ocenění, která za svůj skvělý výkon získal.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?