Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kina s atmosférou! Kde najdete ta nejlepší artová kina v Praze?

Info ikona
Kino

Nebaví vás velké multiplexy, ve kterých kola teče proudem a každý krok je doprovázen zvukem křupajícího popcornu?

Kina, jak je známe dnes, jsou většinou umístěna ve velkém obchodním centru, které je už samo o sobě mekkou konzumního života. Pokud návštěvu kina máte spojenou s prostorem bez špetky autentičnosti, pak si možná zamilujete malá a mnohdy zastrčená kina, ve kterých není o parádní atmosféru nouze. Navíc právě tato kina zažívají návrat na výsluní, a byla by velká škoda, kdyby jejich boom opadl. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že nejvíce artových kin je v našem hlavním městě. Pokud se Pražanů zeptáte, které artové kino mají nejraději, pravděpodobně uslyšíte názvy jako Bio Oko, Kino Aero nebo Kino Atlas. Všechna zmíněná kina rozhodně splňují požadavky, které od malých kin máme. Byla by ale škoda, kdybyste v Praze neokusili další zajímavá, a méně nápadná, kina.

Mohlo by se vám líbit

Vršovická jistota

Jedním z nich je vršovické Kino Pilotů, které má dva sály Luke a Han a výběr promítaných filmů závisí pouze na rezidentních či hostujících dramaturzích. Baví nás, že si Kino Pilotů na nic nehraje a jeho hlavním cílem je, aby divákům nabídl nejrozmanitější škálu výborných filmů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Snímky, které jinde neuvidíte

Mezi další netradiční kina v Praze bezesporu patří Kino Ponrepo, které se nachází na Starém Městě. Vzhledem k tomu, že jde o klubové kino Národního filmového archivu, najdete v jeho programu povětšinou filmy právě ze sbírky NFA. Sympatická je nejen filmová nabídka, ale také cena vstupenek. Pokud nejste členy Ponrepa, zaplatíte za jednorázový vstup 80 Kč.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Benjamínek

Dveře kinosálu otevřelo teprve v červnu předloňského roku, a přesto už se těší velké oblibě. Řeč je o nejnovějším kino přírůstku, které dostalo jméno Edison Filmhub. Od tohoto místa nečekejte „jenom“ film, jde o zcela nový koncept, který se snaží poskytnout divákům ucelený kontext. Po zhlédnutí snímku na vás čekají semináře, přednášky či další doprovodný program, díky kterému tento kontext doopravdy získáte. Samotnou třešničkou na dortu je, že v Edison Filmhubu mají skvělou kavárnu!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Staré časy v centru Prahy

V našem výběru samozřejmě nesmíme zapomenout na Kino Světozor, které se v pasáži Světozor nachází již od roku 1918. Kromě vybraných artových filmů naleznete v programu také snímky, které aktuálně běží v multikinech. Jedná se tedy o ideální kino pro všechny, kteří si potrpí na atmosféru, a zároveň nepatří mezi milovníky specifických žánrů.  

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Pokud se vám vybraná kina líbila, pak pro vás máme ještě jeden tip. Věděli jste o tom, že existuje aplikace ArtKina, ve které naleznete přehledný program všech artových kin? Dobrou zprávou je, že v aplikaci jsou zahrnuta i další města, jako je třeba Brno nebo Ostrava, a tak si můžete jedinečný zážitek z malého kina odnést i za hranicemi hlavního města.

Mohlo by se vám líbit