Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

MARIANNE FITCHALLENGE #2: Progres a rady od výživové poradkyně

"Holky za sebou mají necelý měsíc a začínají pěkně zlobit," prozrazuje jejich trenér Matěj. Naštěstí si je umí srovnat pěkně do latě. Jak jim jde cvičení a jaké nové stravovací návyky si holky musely osvojit se dozvíte ve videu a v článku níže.

Promotion | 7. 02. 2020

Ve videu se holky tváří, že každý trénink je legrace, je to ale také pěkná dřina. Málokomu by se chtělo ráno vstávat v pět na ranní cvičení. To je prý kolikrát náročnější než samotný trénink. Redaktorkám ale pomáhá, že jsou v tom spolu a vzájemně se "hecují". Společně, také občas neodolají nějaké té sladkosti, kterých v redakci máme dostatek. To není ale žádný prohřešek. Vše je o rovnováze, což zdůrazňuje i nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová. Sestavila několik obecných doporučení, kterých se holky drží a inspirovat se jimi můžete i vy. Pokud tak uděláte, pochlubte se nám s vaším průběhem #mariannefitchallenge. Jsme zvědaví, jak vám to jde! Dejte nám vedět na našem Facebooku nebo Instagramu.

1. Veškeré změny v jídelníčku je dobré pojmout jako zábavnou hru

Příležitost objevit nové chutě, recepty, sama na sobě vypozorovat, co mi vyhovuje, po čem se cítím vitálně.

2. Příjem tekutin je během cvičení klíčový

Nesmí se vyskytovat pocit žízně, to je známka lehké dehydratace, tedy ztráty tělesných tekutin. Nicméně tento pocit může být zkreslený, otupělý vůlí, nemusí zkrátka dobře ukazovat na stav tekutin v našem těle. Nejlepší je kontrolovat si moč, musí být světlá a bez zápachu, pokud tmavě žlutá a zapáchá, nacházíme se ve stavu dehydrace, nedostatku tělesných tekutin. Pokud postupně navýšíte svůj příjem tekutin, ideálně čisté vody, tak se může stát, že tělesné tuky začnou samy mizet. 

TIP 1: Ranní pití teplého ajurvédského nápoje pro nastartování metabolismu. Prospívá slinivce, pomáhá perfektně strávit následnou snídani a vede k redukci tělesných tuků. Jak na to? Cca 250 ml studené vody dolijte převařenou, aby byla příjemně teplá a pitelná. Přidejte lžičku medu a trochu čerstvé citrónové šťávy. Zamíchejte ideálně dřevěnou nebo umělohmotnou lžičkou. Ani med by se neměl nabírat kovovou lžičkou, snižuje jeho hodnotu.

TIP 2: Pitný režim lze navýšit i zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny, obsahují totiž více jak 90 % vody.

3. Necvičte nalačno 

I při brzkém ranním cvičení posnídejte lehce stravitelnou snídani, i kdyby to mělo být např. jen zralý banán. Pokud tak neučiníte hrozí vám hypoglykémie, tedy pokles krevního cukru. To způsobí, že nebudete mít potřebnou sílu na cvičení. Při velké zátěži by mohl člověk i zkolabovat, pokud není na zátěž zvyklý.

Tesco
Den můžete začít např. řeckým jogurtem s malinami a vlašskými ořechy.
Vše k dostání v obchodě Tesco.

4. Není nutné každé jídlo vážit

Naše tělo nefunguje jako automat, do kterého hodíme minci a on tu hodnotu přijme. Vůbec se vážením jídel nestresujte, neřešte kalorie. Nebojte se, že pokud sníte o něco více, než je doporučeno, hned přiberete. Záleží předevší na druhu jídla a kombinacích​​​​. Všímejte si pocitů, které se dostaví cca 30 min po jídle. Přesně řeknou, zda jídla bylo málo či příliš a jestli bylo pro nás vhodné.

5. Nezáleží jen na tom, co jíte, ale jak jíte

Jezte pomalu a jídlu věnujte pozornost (žádné koukání do mobilu). Jinak mohou nastat problémy s trávením, nateklým břichem a může přijít i přibírání na váze.

6. Jezte pravidelně

Pozor to neznamená, že musíte jíst každé dvě hodiny, ale pokud možno jíst vždy ve stejnou denní dobu. Jsme součástí přírody, kde je vše cyklické, a proto má tělo rádo pravidelnost.

7. Timing jídel

Poslední velké jídlo si dejte ideální tři hodiny před zátěží. Lehce stravitelnou svačinu nejpozději hodinu a půl před cvičením.

8. Dodávejte tělu antioxidanty

Z důvodu zvýšené zátěže je potřeba dodat tělu antioxidanty a potem ztracené minerály, proto je klíčové zařadit hodně zeleniny a ovoce. Vhodnou alternativou, jak doplnit antioxidanty je ovocné smoothie, které si můžete sbalit rovnou do fitka a vychutnat si ho jako zaslouženou odměnu po tréninku.

BEAUTY TIP redaktorky Markéty: Nezapomeňte se před každým tréninkem pečlivě odlíčit.  Když se potíte, uvolňujete z těla škodlivé toxiny. Pokud si na tváři ponecháte make-up, vytváříte bariéru, přes kterou toxiny neprojdou a všechny nečistoty se tak uvolňují zpět do kůže. Praktické jsou např. micelární odličovací ubrousky Nivea, které můžete nosit ve své sportovní tašce neustále s sebou. Dokonale odstraní i voděodolný makeup z tváře a očí a přitom je šetrný k pleti.

A co na to holky? Přečtěte si v galerii jejich postřehy.

Sportovní deníček aneb čirá nenávist se mění v čirou radost