Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Nechte se okouzlit baletem! 4 tipy na výjimečná představení

Balet je nejdokonalejší forma tance. Vyvolává v nás ohňostroj emocí a nekonečný údiv nad talentem a schopnostmi tanečníků. Přinášíme vám čtyři tipy na baletní představení, která si nesmíte nechat ujít!

Veronika Hong | 12. 04. 2018

AMORE

Superstar světového baletu, Světlana Zacharova zazáří v Praze! 

Kongresové centrum

b

Světová baletní jednička Světlana Zacharova spolu s předními sólisty a baletními umělci „Velkého divadla“ zazáří v unikátním novém představení s názvem AMORE, které bude uvedeno v pondělí 7. května 2018 v Kongresovém paláci v Praze. Na scéně bude Světlana Zacharova zářit vedle takových baletních mistrů „Velkého divadla“, jakými jsou Michail Lobuchin, Denis Rod’kin nebo její životní partner Denis Savin. Představení je složeno ze tří děl, jejichž hudba, choreografie a nálada jsou zcela odlišné, spojuje je však jediné, a to slovo láska (Amore).

b

První dílo „Francesca da Rimini“, balet Jurije Posochova, je věnováno stejnojmennému symfonickému dílu Čajkovského, pro něhož je inspirací milostný románek z klasiky Dante Alighieriho „Božská komedie“.

b

Druhé dílo „Rain Before It Falls“ („Dokud nezačalo pršet“) se charakterizuje abstrakcí a mysterií. Jeho choreografem je Patrick de Bana, který zde vystupuje i jako sólista a interpret. Hudební doprovod je zkomponován z barokní Bachovy hudby a moderní elektroniky О. Respighiho a C. Pino Quintany. 

b

Třetí dílo „Strokes Through the Tails” („Tahy přes chvosty not“) spojuje mistrovské umění artistů baletu a hudbu velikého Mozarta s jeho „Symfonií č. 40 g-moll“. Choreografkou je Marguerita Donlon. Toto život probouzející dílo s sebou nese dobrou náladu a je tím nejlepším zakončením celého večera. 

Kostýmy pro „Strokes Through the Tail” a „Francesca da Rimini“, vytvořené ruským módním designérem Igorem Čapurinem, jsou velmi „lakonické“ a symbolické. Své hrdiny mistr odívá jen do bílé a červené. Bílá barva vyjadřuje nevinnost, červená pak lásku a smrt. 

b

To vede k tomu, že „Láska“ se stává novým krokem vzhůru pro Světlanu Zacharovovou, která potvrzuje svůj status hvězdy č. 1 světového baletu.

Více informací a vstupenky ZDE!

 

MARNÁ OPATRNOST (La Fille mal gardée)

Balet Národního divadla

b

Tato fascinující baletní komedie má českou premiéru 19. a 20. dubna 2018. Marná opatrnost patří mezi pokladnice světového baletu a její příběh je přitažlivý pro širokou vrstvu divácké veřejnosti. 

Úspěšné mistrovské dílo sira Fredericka Ashtona, v němž vystoupili nejlepší tanečníci světa, doposud uvedlo více než 35 divadel včetně Královského baletu v Londýně, Pařížské opery, Velkého divadla v Moskvě, Amerického baletu, Bostonského baletu a Kanadského národního baletu. 

V českém představení můžete, mimo jiné hvězdy souboru ND, vidět také čerstvého držitele ceny Thálie za mimořádný umělecký výkon Ondřeje Vinkláta

b
Ondřej Vinklát

Balet je protkán bujným veselím a humorem. Diváci budou moci na pódiu spatřit dokonce živého koně. Marná opatrnost představuje jednu z nejvirtuóznějších Ashtonových choreografií, náročnou pro tanečníky v sérii energických pas de deux a sólových výkonů, které vyjadřují mladistvou vášeň dívky Lise a jejího milého Colase.

b

Nezapomeňte si včas zajistit vstupenky. I když se představení bude konat po celý rok, zájem o něj je enormní. 

Více informací a vstupenky ZDE!

 

MANON

Divadlo J. K. Tyla v Plzni

b

Máte rádi klasiku? Pak si nenechte ujít baletní zpracování příběhu Manon Lescaut v nádherném pojetí neoklasického rozměru. Představení na motivy nesmrtelné novely Abbé Prévosta doprovodí hudba skladatele Alexandra Konstantinoviče Glazunova.

b

Manon je zde široce pojatá jako baletní paralela k operním zpracováním Daniela Aubera, Julese Masseneta nebo Giacoma Pucciniho z konce devatenáctého století, či ke geniálnímu dramatickému přetlumočení Vítězslavem Nezvalem ve čtyřicátých letech století minulého.

b

Více informací a vstupenky ZDE

 

QUEEN - THE SHOW MUST GO ON!

Moravské divadlo Olomouc

b

Tohle představení se nedá nazvat klasickým tancem, ale museli jsme ho zahrnout do našeho výběru, protože milujeme Qeeny! 

Celovečerní podoba příběhu o rockové legendě Freddiem Mercurym v režii Roberta Balogha, který je také autorem choreografie, vám připomene nejznámější hity jedné z nejlepších a nejvlivnějších hudebních skupin všech dob. V hlavní roli frontmana skupiny QUEEN opět vystoupí charismatický tanečník Ivo Jambor. 

 

Qeen - The show must go on! má premiéru v Moravském divadle Olomouc 15. dubna 2018.

Více informací a vstupenky ZDE!

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost