Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Pochůzková paralýza: Proč odkládáme běžné a nenáročné činnosti?

Ještě dneska se objednám ke kadeřnici, odpoledne dojdu na poštu, večer zaplatím složenky. Pro někoho běžné denní aktivity, pro jiného úkoly, před jejichž vyřešením neustále utíká.

Zvládáte stres v práci, bez problému se postaráte o rodinu a večer ještě stihnete upéct koláč na zítřejší snídani. Vedle toho ale odkládáte běžné úkony jako například platbu účtu za telefon, odepsání kamarádce na e-mail či donesení oblečení do čistírny. Pokud se v tomto modelu poznáváte, vypadá to, že jste zahučeli do pochůzkové paralýzy. Dobrou zprávou je, že členství je bezplatné, tudíž nemusíte odkládat zaplacení členského poplatku. Špatnou zprávou je, že při boji s pochůzkovou paralýzou se musíte vyzbrojit pevnými nervy.

Mohlo by se vám líbit

Overthinking aneb Když jste otrokem svých myšlenek

Jmenuji se Alžběta a jsem overthinker! Během vteřiny dokážu vymyslet tisíc katastrofických scénářů o tom, že vykolejí vlak, ve kterém dneska jedu do práce. A stejně hbitě večer přemýšlím, proč jsem daný den řekla to nebo ono. Přemýšlení je pro mě jako živá voda, které se ale často dokážu přepít. Obzvláště, když ještě ve dvě v noci dumám nad uplynulým dnem.
marianne.cz

O pochůzkové paralýze se ve svém článku How Millennials Became The Burnout Generation zmínila Anne Helen Petersenová, americká redaktorka, která se pokusila rozkrýt povahu mileniálů. Petersenová popsala hlavní příznaky pochůzkové paralýzy a navíc celému problému přišla na kloub.

Dle jejího názoru má odkládání běžných věcí jednoho společného jmenovatele – jde o úkoly, ke kterým je potřeba velkého úsilí, ale zároveň za ně nejsme jakýmkoliv způsobem odměněni. Tudíž je odkládáme, odkládáme, odkládáme a v duchu doufáme, že je za nás udělá někdo jiný. Bohužel neudělá. Navíc se Petersenová domnívá, že pochůzková paralýza je další z ukazatelů syndromu vyhoření.

Info ikona
To do list

Jak se tedy s pochůzkovou paralýzou vypořádat? Jednou z odpovědí je, abyste zvolnili v práci a naučili se více relaxovat. Účinným lékem jsou také to-do listy, které vás nutí k tomu, abyste své denní úkoly splnili. Řiďte se také pravidlem – co můžete udělat nyní, neodkládejte na zítra. Uvidíte, že se časem naučíte, jak na pochůzkovou paralýzu lišácky vyzrát. 

Mohlo by se vám líbit

Success bombing aneb Když přátelé mluví jenom o svých úspěších

Máte ve svém okolí někoho, kdo neustále hovoří jenom o svých úspěších a zdarech? Zdá se, že je mu vlastní pojem success bombing, tedy „bombardování úspěchem“.
marianne.cz

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?