Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Proč je dobré být občas offline

Info ikona
Offline

Podle posledních průzkumů chce víc lidí skončit se sociálními sítěmi než s kouřením. Jenže omezit nutkání sáhnout po telefonu je možná ještě těžší než zahnat chuť na cigaretu. Jak na to?

Eliška Vrbová | 12. 01. 2017

Dnes už možná ani nejde jen tak ze dne na den přestat používat veškeré sociální sítě a zkrátka se z virtuálního světa odstřihnout. Ale můžeme svůj čas strávený u počítače, mobilu nebo tabletu omezit na nutné minimum. Není třeba si hned zezačátku dávat nedosažitelné cíle, začněte třeba tím, že si dovolíte maximálně deset minut „brouzdání“ po Facebooku nebo Instagramu za den, ale nebudete na své profily nic přidávat. Tak to udělala i Ciara Sheppard, redaktorka britského Glamour.

„Dřív jsem tak dvakrát až třikrát za týden přidala něco na Facebook nebo Instagram, ale pak jsem najednou začala používat Instagram Stories (krátká videa nebo fotky, které po 24 hodinách zmizí, pozn. red.) a zjistila jsem, že něco postuju asi tak každou hodinu,“ popisuje Ciara, jak dospěla k tomu, že by měla se sociálními sítěmi přestat.

Nejen ona, ale mnoho z nás si postupně uvědomuje, že jakmile máme trochu volného času, leckdy ho nevyužíváme úplně konstruktivně. Duchem nepřítomni sedíme s mobilem či tabletem v ruce a prohlížíme si i ty příspěvky, které jsme  viděli už před hodinou. Stejně tak, když se díváme na film nebo seriál – jedna obrazovka nám mnohdy nestačí. Během méně zajímavých pasáží ve filmu automaticky saháme po svaté trojici v podobě Facebooku, Instagramu a Twitteru.

„O Vánocích jsem se několikrát přistihla, že naprosto zbytečně přidávám na Instagram Stories útržky z mého dne – napůl z nudy, napůl ze zvyku. Znáte takové ty lidi, co se na sociálních sítích ukážou málokdy? Ty, kteří virtuálním světem jenom prolétnou a hned z něj jdou zase pryč? Já je obdivuji,“ přiznává Ciara Sheppard. Tito lidé mají schované nějaké tajemství a žijí v soukromí, což je v dnešní době, kdy je všechno přístupné a veřejné, něco unikátního.

Sociální sítě nabízejí samozřejmě mnoho pozitiv a není třeba chodit tak daleko, že si vymažete celý telefon, nebo ho rovnou zahodíte a pořídíte si ten starý dobrý tlačítkový. Ale dočasná abstinence a výměna mobilu za knížku či časopis nebo čas na další důležitější věcí v životě nemůže uškodit nikomu z nás.