Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Randění po padesátce? Víme, jak na to

Děti už jsou dospělé a nepotřebují vás, máte stabilní práci, blízký okruh přátel a útulný domov. To je běžný scénář lidí, kteří jsou po padesátce sami. Podle majitelky online seznamky Tvoje láska Kristýny Mertlové není potřeba mít obavy nebo předsudky ze seznamování v pozdějším věku. Podle ní už v tomto věku mnoho lidí ví, co chce a umí se vyvarovat chyb, které třeba dělali v předchozích letech. Takže směle do toho.

Anonymous | 1. 06. 2020

V čem je to stejné nebo naopak jiné

V počáteční fázi se lidé mohou potýkat se silnou nedůvěrou, ať už třeba z důvodu nějakého rozpadlého dlouhodobého vztahu. Podle Mertlové má v tomto věku každý své představy o životě, ze kterých nechce ustoupit, vazby z minulosti a možná obavy, jak by ho přijala rodina a děti druhého partnera. V tom je seznamování v pozdějším věku odlišné. „Ze zkušeností našich klientů, kterým je nad 50 let však můžu říct, že stejné to je v tom, že člověk je zpočátku lehce nervózní, má obavy, jestli se druhému bude líbit a někdy to je i trošku rozpačité,“ popisuje Mertlová.

Nebát se a zkusit

Mnoho lidí se v tomto věku ocitá samo, ať už je to díky rozvodu, smrti partnera anebo z jiných důvodů. „Čas sice člověk vyplní prací a koníčky, ale v jednu chvíli dospěje do bodu, že nechce být sám, protože chce mít společné zážitky a mít vedle sebe někoho, na koho se může spolehnout. Proto doporučuji zbavit se ostychu a jít do toho. Je normální, že má člověk strach, ale díky tomu, že ho překoná, tak může najít partnera, se kterým zestárne,“ říká Kristýna Mertlová.

Kde najít toho vhodného partnera

Někteří lidé podle Mertlové mají už na začátku předsudky, že se nemají kde seznámit, a že nikoho nenajdou. „To je samozřejmě špatně, přistupovat k seznámení hned negativně. Navíc existuje mnoho způsobů, jak potkat partnera, jako jsou online seznamky, speed dating pro lidi nad 50 let, při práci nebo v okruhu známých. Také znám příklady, že se dali dohromady lidé, kteří se znali už od mládí a v padesáti zjistili, že je to k sobě táhne,“ uvádí Mertlová. Není proto od věci se rozhlížet kolem sebe. Online seznamka Tvoje láska má už na kontě pár desítek párů, kterým je více jak padesát let.

Pustit partnera do života

Po seznámení se často stává, že lidé udržují hodně povrchní vztah a bojí se partnerovi otevřít a pustit ho do svého života. Mertlová radí, že je dobré naopak využít svých životních zkušeností. Podle ní je v padesáti letech velmi brzy na to, abychom rezignovali na náš partnerský a intimní život. Zná i páry, kterým bylo mnohem více a toho druhé si do života vpustili a žijí v harmonickém vztahu.

Krátký manuál jak na to v 50+

1. Být sám sebou a vystupovat sebevědomě

2. Neshazovat své bývalé partnery a vztahy

3. Využít svých zkušeností z bývalých vztahů

4. Otevřít se novému vztahu a nebát se jít do něj naplno

5. Stále o sebe pečovat, věk je jen číslo

6. Být ale i přesto ostražitý a nepodlehnout prvotnímu okouzlení

7. Mít realistická očekávání od protějšku i od sebe

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?