Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Škola barev: Jak pocitově zateplit byt laděný do bíla?

Info ikona
Marianne Bydlení

Bílý prostor je vzdušný a inspirativní. Aby nepůsobil chladně, modelujte ho pomocí jiných barev. Školou barev vás provede naše interiérová stylistka Jana Vařechová Holoubková.

Redakce Marianne | 1. 10. 2014

ODSTÍNY BÍLÉ

Čistě bílou barvu najdeme na běžném běleném papíře, skrývá se pod názvy různých druhů malířských barev (sněhově bílá apod.), je to barva porcelánu nebo křehkých květů sněženek. Touto barvou je vhodné natřít strop všech nízkých míst- ností, pokud ho chcete opticky zvýšit. Když přidáte i všechny stěny, je vhodné dát do interiéru nábytek a doplňky, které už čistě bílé nejsou, aby prostor působil plas- tičtěji a útulněji. V kombinaci s kontrastní černou působí bílá dost tvrdě, připomíná šachovnici. Lepší je místo černé zvolit třeba tmavě hnědou nebo šedou teplého nebo studeného nádechu. Další možností, jak zútulnit čistě bílý interiér je použití mnoha struktur (chlupaté koberce, přírodní látky s hrubší osnovou, plastické tapety, drásané dřevěné povrchy, skládané origami doplňky, kulaté a amorfní tvary, vysoké podlahové lišty apod.). Vyhněte se umělým materiálům a příliš lesklým plochám, aby váš pokoj nepůsobil chladně jako moderní banky nebo ledový palác.

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.12.58

1,2,3

1. Čistě bílá To je barva sněhu, porcelánu nebo běleného papíru. 

2. Teplá bílá Vznikne přidáním žluté nebo hnědé. 

3. Studená bílá Vznikne přidáním modré nebo černé. 

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.13.26

Neutrální bílou barevnost zútulňuje šedé prošívané čelo postele a jen obrysový dekor květin na povlečení (www. alexandre-turpault.co.uk)

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.11.49

Pléd a povlaky na polštáře z pleteniny (www. houseinstyle.nl) dokážou jako zázrakem zjemnit interiér a ladí se světlým dřevem

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.13.50

Mentolová sedačka oživuje bílý prostor a grafika letadla na tapetě (www. mrperswall.com) do něj vnáší zajímavý prvek

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.14.13

Venkovsky laděný prostor je kombinací surových povrchů, výrazného závěsu a zjemňujícího starorůžového polštáře (jab.de)

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.15.49

Čistě bílý porcelán a police vyniknou ve skříňce natřené studenou bílou barvou (Farrow & Ball)

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.15.32

Barvy na modulárních skříňkách (www.ex-t.com) jsou ze škály sytých i pastelových, ale stále jen doplňují hlavní bílošedou barevnost

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.15.12

Bílý interiér doplněný textilem (jab.de) se sytými tóny zelené škály dokazuje, že více odstínů napomáhá dosáhnout většího pocitu zabydlení

Snimek_obrazovky_2014-10-01_v_13.16.07

Bílý prostor kolem dveří lze oživit sytými barvami (www.dulux.cz)

PRAKTICKÉ RADY

1 Nanášení Bílá barva se jako jiné odstíny nejlépe nanáší válečkem. Případní ‚kocouři‘ jsou na ní vidět méně než na jiných barvách.


2 Optické zvětšení prostoru Bílá barva není samospásná, nezvětšujte s ní opticky za každou cenu i malinké nepěkné místnosti (úzké chodby, toalety). Ty je lepší spíše oživit výrazným – klidně i hodně tmavým – nátěrem nebo tapetou.


3 Volba odstínu bílé Jestli máte interiér laděný do teplých a tmavších barev, volte teplé odstíny bílé, pokud ho máte laděný do studených a světlejších barev, volte studenou bílou.


4 Doplňkové barvy k bílé Volte je v souladu se svým temperamentem, pohlavím a věkem. Mladým sluší jasné barvy, a naopak čím je odstín zastřenější, tím je jakoby vyzrálejší. Neznamená to vzdát se některých barev, třeba sladká světle růžová doplněná šedou (dohromady mohou vytvořit starorůžovou) bude působit ‚vyzráleji‘, než když ji ponecháte jen s bílou.