Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Startuje mezinárodní festival Pražské křižovatky

...a opět přináší mimořádná zahraniční představení!

Karolína Peřinová | 29. 09. 2019

Třetí ročník festivalu Pražské křižovatky představuje inscenace a projekty úspěšné na evropských festivalech a jindy než na Pražských křižovatkách je v tuzemsku nelze vidět. A to je důvod, proč si festival nenecháme ujít ani my. Letos festival připomíná dědictví Václava Havla, vztah divadla a politiky a rovněž třicáté výročí sametové revoluce. Kromě samotných představení nabídnou Pražské křižovatky – jak již je na přehlídce zvykem – přednášky, besedy s tvůrci a workshopy. To vše v prostorách Nové scény a jejího okolí.

Program zahájí polské divadlo TR Warszawa. Režisérka Anna Karasińska přiveze inscenaci Fantasia, která dostojí svému názvu: na jevišti je šest herců a průběžně dostávají instrukce, kým se mají stát. Nejde o psychologické vcítění, spíš o hru mezi slovem, fyzickou přítomností performera a divákovou fantazií – protnou se všechny tyto elementy a stvoří jevištní zázrak?

Co si dále nenecháme ujít? Se zvukem, hudbou a loutkovitostí si pohrává i Flora Détraz v tanečním představení bez pohybu Muyte Maker. Čtyři tanečnice sedí za stolem, jsou za vlasy přivázané ke stropu a s diváky komunikují minimálním pohybem – zato intenzivní mimikou. To Novozélanďanka působící v Belgii Kate McIntosh provádí v rámci své performance All Ears akustické experimenty přímo s diváky.

Němka libanonského původu Rima Najdi zase představí scénický koncert s ironickým názvem Happy New Fear, v jehož průběhu použije experimentální hudbu, zvukový design, projekce a živou rozhlasovou hru. Táž umělkyně předvede ještě projekt Dress ME How YOU Like – malé skupinky diváků budou autorku oblékat v šatně Nové scény. Je to zábavný a intimní způsob kontaktu s performerkou, který intenzifikuje stereotypy, jež vkládáme do oblečení ve spojitosti s kulturou.

Podrobný program s anotacemi a informace o doprovodných akcích najdete na stránkách www.prazskekrizovatky.cz.

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?

Zábava

<span>Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu</span>

Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?