Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Tip na výlet: Ze Srbska až na vyhlídku nad Svatým Janem pod Skalou

Info ikona
Svatý Jan pod Skalou

Celý týden jste v zápřahu, těšíte se na víkend a jakmile vytoužené dva dny volna přijdou, najednou nevíte, co podniknete? Máme to stejně, a proto jsme se rozhodli s vámi sdílet tipy na výlety, díky kterým na chvilku uniknete všednímu shonu, odpočinete si a načerpáte síly na nový týden. Kam se vydáme tento víkend?

Karolína Peřinová | 15. 01. 2021

Jako první se s vámi podělíme o nenáročnou trasu s dechberoucím výhledem kousek od Prahy. Ačkoli vede nedaleko Karlštejna, jednoho z nejznámějších a nejnavštěvovanějších hradů v Česku, jeho návštěvu tentokrát vynecháme a vydáme se na okruh ze Srbska přes vyhlídku Sv. Jan pod Skalou, Solvayovy lomy, Bubovické vodopády a zpět do místa startu.

Srbsko je ideálním výchozím bodem pro ty, kteří se na výlet vydají vlakem. Z Prahy se sem dostanete do 45 minut z Hlavního nebo Smíchovského nádraží. Od vlakové zastávky vyrazíte po lávce na druhou stranu Berounky a napojíte se na žlutou turistickou značku, která vás dovede až do sv. Jana pod Skalou. Cesta je mírná, zalesněná, vede podél vápencových skal a hlubokých strží.

Info ikona
Výhled na Svatého Jana pod Skalou
Mohlo by se vám líbit

Po pěti kilometrech dorazíte k prvnímu cíli výletu a čeká vás nejnáročnější část trasy - výstup na skalnatou vyhlídku nad Svatým Janem pod Skalou. Jedná se o celkem intenzivní, zhruba půlhodinové stoupání, po jehož absolvování budete odměněni panoramatickým výhledem. Není divu, že toto místo je oblíbeným cílem zamilovaných párů, těžko byste v okolí hledali větší romantiku.

Po doplnění sil a popadnutí dechu pokračujte po hřebeni až do Solvayových lomů, skanzenu, kde najdete malou geologickou expozici. Pak už máte před sebou poslední zastávku trasy. Bubovické vodopády patří k nejnavštěvovanějším místům na Karlštejnsku. Nečekejte ale Niagaru, většinu času je voda v úzké skalnaté rokli vyschlá. Opravdové vodopády zde vznikají pouze při intenzivnějších deštích. To na kráse tohoto přírodního útvaru ale neubírá. Pak už vás čeká poslední část cesty kolem Kubrychtovy boudy zpět do Srbska.

Tak šťastnou cestu!

Mohlo by se vám líbit