Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Unavené tělo, neklidná mysl! Co dělat, když se před spaním nedokážete zklidnit?

Celý den se nemůžete dočkat, až si lehnete do postele a konečně uniknete stresu? Těšíte se na chvilku odpočinku, avšak ihned po ulehnutí se ozývají všemožné myšlenky, které vám nedají spát? Vypadá to, že vaše mysl pravděpodobně zažívá svou hyperaktivní chvilku! A my víme, jak ji zase hodit do pohody.

Ať už jste zažili náročný den v práci, nebo řešíte osobní problémy, může se vám stát, že budete mít problém s usínáním. Minuty se mění v hodiny a noc v nový den. Problémy se spánkem jsou navíc často doprovázeny nezklidněnou myslí. V takový moment sice tělo cítí únavu, ale mozek jede na 200 %. Navíc se vám pomalu zrychluje tep a jako nezvaní hosté přicházejí i černé myšlenky. Pokud jste už měli tu čest, podobný večer zažít, pak vítejte v klubu!

Co dělat, abyste se z klubu s názvem Unavené tělo, neklidná mysl rychle odhlásili?

  1. Hluboké dýchaní

Pokud je vaše mysl opravdu neklidná, pak je nejdůležitější ji rychle hodit do pohody. Nápomocné vám může být dechové cvičení, díky kterému nasměrujete energii jenom na dýchací činnost. Zhluboka se nadechněte, pár vteřin vydržte, a následně hluboce vydechněte. Nejlépe uděláte, když během dechového cvičení budete sedět na okraji postele.

  1. Nechte starosti odplavat

O účincích aromaterapie asi nemusíme dlouze polemizovat. Vůně bylinek a květů nám doopravdy může pomoci od úzkosti a vnitřního neklidu. Pokud máte chuť, můžete si v noci napustit horkou vanu a přidat pár kapek aroma olejíčku. Ve vaně se soustřeďte na rozmanité vůně a v klidu relaxujte. Případně můžete olejíčkem potřít zápěstí a ulehnout do postele. Na vlně vůně se následně nechte unést do sladkého snění.

  1. Opusťte místnost

Doléhají na vás v ložnici chmury a černé myšlenky? Pak není nic lepšího, než odejít do jiné místnosti a trošku se rozptýlit. Dojděte se napít, vyvenčete vašeho pejska nebo vyluštěte sudoku. Následně se můžete do ložnice vrátit, nebo si sbalit polštář s peřinou a ustlat si třeba v obývacím pokoji. Uvidíte, že změna místnosti vám prospěje.

  1. Zapomeňte na alkohol

Mnoho lidí se domnívá, že panák (nebo dva) alkoholu jim od úzkostí pomůže. Opak je pravdou, a tak není dobré, když svou večerní nespavost zaháníte skleničkou něčeho ostřejšího. Zkuste se alkoholu vyvarovat, jinak si koledujete o ještě aktivnější mysl.

S prevencí dříve usnete

Prevence proti probdělým nocím je důležitá, a tak byste do své večerní rutiny měli zahrnout hned několik úkonů, díky kterým se podobným večerům vyvarujete. V první řadě se nedoporučuje, abyste v odpoledních hodinách holdovali kofeinu. Káva je opravdu silný stimulant a tělu trvá šest hodin, než se s jeho účinky vypořádá. Bohužel stejně tomu je i s čajem! Dále byste se před spaním měli vyhnout náročnému cvičení. Večerní návštěvu fitka ale můžete vyměnit za jógu na dobrou noc, díky které se vaše mysl krásně uvolní.

Ničemu také neuškodí, když ze své ložnice odnesete všechny rušivé elementy. Konkrétně máme na mysli tikající hodiny a elektronické přístroje. Obzvláště mobil si nechte ve vedlejší místnosti! Odborníci také radí, abychom se před spaním nedívali do monitoru počítače, ale raději si přečetli kus ze staré dobré knihy. Uvidíte, že unavené budou nejen vaše oči, ale také jindy hyperaktivní mysl.

ČTĚTE TAKÉ: 8 největších stresorů, které vám ničí život a jak se jich zbavit

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?