Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Zahřejí i zasytí! Kaše nemusí být jenom ovesné

Info ikona

Vyměňte svou ovesnou kaši za další zdravé alternativy!

Už před pár lety se rozmohl trend ovesných kaší. Není divu, vždyť jsou výborným zdrojem vlákniny a bílkovin, regulují hladinu cukru v krvi, dodávají tělu energii a v neposlední řadě pomáhají při hubnutí. Jenže každá dobrota se může čas od času přejíst, a tak není vůbec na škodu, když ovesné budeme nevěrní a zkusíme nové chutě.

Hrušková kaše z quinoi

Quinoa by rozhodně neměla chybět v jídelníčku všech, kteří se zajímají o zdravou výživu. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, železo, zinek, hořčík, vápník a řadu důležitých vitamínů. Lze ji podávat jako přílohu i sladký chod, a věřte, že snídaňová kaše z quinoi bude symfonickým orchestrem pro vaše chuťové pohárky.

kaše

Co budete potřebovat:

  • 100 g quinoi
  • 200 ml mléka (můžete použít kokosové nebo třeba mandlové)
  • skořici
  • oblíbený sirup
  • oříšky, ovoce dle chuti (např. hrušky)

Jak na to:

  1. V první řadě je důležité, abyste quinou zbavili hořké chuti. Toho docílíte tak, že ji zalijete horkou vodou a necháte zhruba tři minuty odstát. Následně vodu slijte.
  2. Poté dejte quinou do menšího hrnce, zalijte ji mlékem, přidejte špetku soli, skořici, a přiveďte k varu. Kaši vařte zhruba dvacet minut.
  3. Teď už přichází na řadu nejzábavnější část. Kaši z quinoi může dochutit oblíbeným sirupem (např. datlovým), dozdobit ovocem a oříšky. Nám chutná kombinace s orestovanými hruškami.

Švestková jáhlová kaše

Lehce stravitelné jáhly znaly už naše babičky. Jenže postupem času se jáhly z jídelníčku vypařily, a my jsme rádi, že v současné době slaví comeback! Jáhly jsou skvělým zdrojem vlákniny, kterou by měli vyhledávat všichni, kteří chtějí zhubnout. Zároveň obsahují bílkoviny, zinek, draslík, hořčík, měď, vitamíny B a disponují zásadotvorným účinkem.

Kaše

Co budete potřebovat:

  • 100 g jáhel
  • 500 ml mléka
  • skořicový cukr
  • švestky

Jak na to?

  1. Stejně jako u quinoi i jáhly je potřeba zbavit případné nahořklé chuti. Jáhly tedy polijte vařící vodou a nechte zhruba tři minuty odstát. Následně je proceďte a vložte do menšího hrnce.
  2. Jáhly zalijte mlékem a posypte skořicovým cukrem. Na mírném plameni je vařte zhruba půl hodiny, dokud jáhly nebudou krásně měkké.
  3. Následně vložte do misek a dozdobte orestovanými švestkami a dalším oblíbeným ovocem. Jáhlovou kaši můžete ještě zalít javorovým sirupem a posypat skořicí.

Pohanková kaše s borůvkami

Mezi další super potraviny se bezesporu řadí pohanka. Nejen, že obsahuje mnoho důležitých minerálů a živin, ale především v sobě ukrývá rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Zároveň pohanka snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice a příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému.

Kaše

Co budete potřebovat?

  • 3 lžíce pohankových vloček
  • 200 ml mléka
  • borůvky
  • med

Jak na to?

  1. Do rendlíčku nalijte mléko, které přiveďte k varu. Následně přidejte tři lžíce pohankových vloček a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut.
  2. Pohankovou kaši následně promíchejte s medem a dozdobte borůvkami.

ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte