Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Zaostřeno na chřest! Nechte se pobláznit chřestovou sezonou

Dříve opomíjená zelenina, dnes fenomén.

I když by se mohlo zdát, že chřest je zeleninovou celebritou až v posledních letech, nejstarší doklady o jeho pěstování pocházejí už z roku 3000 před naším letopočtem. Každoročně se mnoho strávníků nemůže dočkat na konec dubna, kdy oficiálně chřestová sezona začíná. Období od konce dubna do poloviny června se v mnohých restauracích promění v chřestové žně a pozadu nezůstávají ani hospodyňky, které vyrážejí ulovit ten nejchutnější chřest do supermarketu.

Proč byste se do chřestu měli zamilovat i vy?

  1. Pomocník pro vaše zdraví

Chřest je oceňovaný především pro své blahodárné účinky na srdce a krevní oběh. Bez problému si poradí s vysokým krevním tlakem, snižuje hladinu cholesterolu, a také zlepšuje látkovou výměnu. Díky obsahu vitaminu E posiluje imunitní systém a vysoký obsah vlákniny zase napomáhá lepšímu trávení. V neposlední řadě je chřest skvělým zdrojem kyseliny listové, kterou by si měly dopřávat těhotné ženy.

  1. Dietní záležitost

Chřest je ideální surovinou pro všechny, kteří si striktně hlídají svůj jídelníček. Obsahuje pouze 13 kalorií na 100 gramů, což z něho dělá hotový poklad. Zároveň se hodí pro ty z vás, kteří si naordinovali jarní detox. Velké množství draslíku totiž přispívá k očistě organismu, a tak se nebojte vykouzlit z chřestu smoothie nebo čistě přírodní šťávu.

Chřest
  1. Více barevných variant

Na pultech zelinářství můžete sehnat hned tři barevné druhy chřestu. Během chřestové sezony se nejčastěji setkáte s chřestem bílým, který je pěstován bez přístupu světla. Naopak zelený chřest je před sklizní vystaven slunečnímu záření, díky kterému získá svou zelenou barvu. V zahraničí se zase velké oblibě těší fialový chřest, který je sladší než jeho zelení a bílí kolegové.

  1. V jednoduchosti je síla

Popularita chřestu spočívá také v jeho jednoduché přípravě. Stačí, když chřest omyjete, oloupete a odstraníte jeho dřevnatou část. Následně ho vložte do osolené vroucí vody, ve které ho nechte nejméně osm minut vařit. Důležité je, abyste ho po vyjmutí z horké vody neoplachovali. Pokud byste tak udělali, chřest by ztratil vitaminy a důležité minerální látky.

Jak poznáte, že je chřest čerstvý?

Během chřestové sezony by se vám nemělo stát, že narazíte na chřest, který má už nejlepší chvilky života za sebou. I tak je ale dobré vědět, jak poznat čerstvý chřest. Především se při výběru zaměřte na to, zda je chřest ohebný. Pokud budete mít pocit, že by při ohýbání mohl prasknout, pak v ruce držíte čerstvý kousek, který bez problému můžete použít v kuchyni. V opačném případě si chřest nekupujte.

ČTĚTE TAKÉ: Uzený losos s pečeným chřestem a vajíčkem

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?