Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Bezchybné pečené kuře podle JULIE CHILD

Příprava skvělého pečeného kuřete tak, aby byl výsledek perfektní - totiž že kuře je krásně šťavnaté, dozlatova vypečené, měkké a na povrchu křupavé - vyžaduje hlavně pozornost. Naučte se ho podle jedné z nejlepších kuchařek - od Julie Child!

 

Pro čtyři osoby
Pečení kuřete o váze cca 1,350 kg: 70 - 80 minut

Potřebujete:
umyté, očištěné kuře o váze přibližně 1350 gramů
sůl
4 lžíce změklého másla
mělký plech na pečení, aby se do něj kuře snadno vešlo
k dochucení šťávy: malá mrkev a cibule nakrájená na plátky
na podlévání: malá nádoba se 2 lžícemi rozpuštěného másla, 1 lžíci kvalitního slunečnicového oleje, mašlovačka
1/2 lžíce šalotky nasekané najemno
1 šálek hnědého kuřecího vývaru nebo kuřecího, případně hovězího bujonu
pepř

 

Postup:
1. Předehřejte troubu na 220 stupňů.

2. Vnitřek kuřete vytřete 1/4 lžičky soli a vymažte přibližně lžíčí změklého másla. Kuře důkladně svažte, osušte a do kůže vetřete další lžíci másla.

3. Kuře položte prsíčky nahoru na mělký plech na pečení. Obsypte zeleninou a plech položte doprostřed předehřáté trouby. Pečte asi 15 minut, dokud kuře nezezlátne - po 5 minutách ho otočte na levou stranu a po dalších 5 minutách ho otočte na pravou stranu. Celou dobu kuře potírejte máslem a olejem - minimálně při každém otočení. Při otáčení a potírání musíte spěchat, aby trouba příliš nevychladla.

4. Snižte teplotu na 175 stupňů. Nechte kuře ležet na boku a každých 8 minut až deset minut potírejte - zpočátku připraveným máslem a olejem, a jakmile vám dojde, začněte ho podlévat vypečenou šťávou.

5. Přibližně v polovině odhadované doby pečení kuře osolte 1/4 lžičky soli a otočte na druhou stranu. Pokračujte v pravidelném podlévání.

6. Patnáct minut před předpokládaným koncem pečení kuře znovu osolte 1/4 lžičky a otočte prsíčky nahoru. Pokračujte v podlévání.

7. Známky, že kuře je téměř hotové: kuře v troubě začíná prskat, prsíčka naskakují a kůže na hrudi se mírně nafukuje, stehýnka jsou na dotek vidličkou měkká a snadno se pohybují v kloubech. Další kontrolu můžete provést vidličkou, kterou zapíchnete do nejsilnější části stehýnek - vytékající štáva by měla mít jasně žlutou barvu. Na závěr můžete kuře ještě zkontrolovat následujícím způsobem: zvedněte ho nad plech a podržte tak, aby z něj vytekla šťáva. Pokud jsou poslední kapky jasně žluté, není o čem pochybovat - kuře je upečené. Pokud není, pečte ho zhruba dalších 5 minut a poté poslední zkoušku zopakujeme.

8. Jakmile je kuře upečené, odstraňte nit a kuře položte na horkou mísu. Nechte ho v pokojové teplotě asi 5 až 10 minut vychladnout a teprve pak ho začněte porcovat, čímž dáte šťávě dost času, aby se vsákla zpátky do masa.

9. Z plechu odeberte skoro všechen tuk - nechte jen asi dvě polévkové lžíce. Přidejte šalotku nebo cibuli a pomalu asi minutu restujte. Přidejte vývar a vařte na silném plameni tak dlouho, dokud se směs nezredukuje na objem přibližně 1/2 šálku - celou dobu vařečkou nebo dřevěnou stěrkou míchejte a seškrabujte šťávu ze stěn. Podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z plamene a těsně před podáváním postupně přímíchejte kousky másla - tak aby se všechny dobře rozpustily. Jednou polévkovou lžíčí přelijte kuře a zbytek podávejte v omáčkovníku.

 

FullSizeRender
PS: Při hledání nejlepšího francouzského receptu na kuře jsme natrefili i na specialitu z Escoffierovy Francouzské kuchyně: Kohoutí varlata Otero. Ty budou příště!

Související články

Životní styl
KVIFF 2024: Průvodce programem, cenami vstupenek, doporučenými filmy a slavnými celebritami

KVIFF 2024: Průvodce programem, cenami vstupenek, doporučenými filmy a slavnými celebritami

Zábava
Kvíz: Jak dobře znáte české filmy s letní atmosférou? Otestujte se a nalaďte se na prázdniny

Kvíz: Jak dobře znáte české filmy s letní atmosférou? Otestujte se a nalaďte se na prázdniny

Cestování
Užijte si aktivní odpočinek na biofarmě. Sběr bylinek vás pohladí po duši

Užijte si aktivní odpočinek na biofarmě. Sběr bylinek vás pohladí po duši

Byt
Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!

Je libo trochu pařížského stylu? Račte vstoupit!