Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Jak udělat z 2+1, byt 3+1? V pražském bytě využili vysoké stropy na maximum

Info ikona
Jak udělat z 2+1, byt 3+1? V pražském bytě využili vysoké stropy na maximum

Přáním pětičlenné rodiny stavebníků, byla úprava bytu bez nutnosti větších stavebních zásahů tak, aby výsledek poskytl velký a pohodlný společný prostor obytné kuchyně, soukromí i úložné prostory pro potřeby všech členů rodiny.

Terezie Benoni | 10. 06. 2023

„Vzhledem k tomu, že původní dispozice byla standardní kategorie 2+1 v činžovním domě z počátku 20. století, nabízela se možnost využití vysokých stropů, což také splňovalo úvodní myšlenky stavebníků. Vložená lehká patra tak poskytují různorodé prostory pro spánek či pouhé lenošení,“ vysvětlují hlavní změny architekti ze studia a1architects. „Stávající vstupní část bytu, s okny a balkónem orientovanými do prostorného vnitrobloku, jsme využili jako velkou obytnou kuchyni, která dle rodinných zvyklostí vítá všechny hosty. Kuchyně je oddělená od vstupu do bytu příčkou vymezující chodbu s šatnou a přístupem na samostatnou toaletu.“ Kuchyně je řešená jako otevřený světlý prostor, s jednoduchou kuchyňskou linkou umístěnou podél vnitřních stěn. Prostor pod oknem je naopak využit pro dlouhou lavici a velký kulatý stůl. V zadní části dispozice bytu orientované do dvora je navržen pokojík pro nejstarší dceru, se spaním umístěným taktéž do zvýšeného patra. Vstup do pokoje je umístěn právě pod patrem, přičemž je tento prostor zároveň využit částečně jako spíž.

Galerie: Z pražského 2+1 praktické 3+1
Mohlo by se vám líbit

S tajným pokojem

Naproti vstupu do pokoje je také nový vstup do koupelny, která je navržena jako průchozí, s velkou umyvadlovou deskou na jedné straně a vanou i sprchovým koutem na straně druhé. Původní dveře z koupelny vedou skrz novou šatnu do zadního velkého pokoje, který se v návrhu stává pro náhodného hosta pokojem „tajným“. Tajný proto, že náhodný návštěvník nemá na první pohled šanci zjistit, že rodinnou šatnou se lze dostat ještě do druhého pokoje dětí.  V obytném pokoji je podél stěny vestavěna rodinná knihovna, ve které je integrován i pracovní stůl a hudební kout s pianinem. „Rodiče vzhledem k omezenému prostoru bytu využívají obytný pokoj zároveň jako ložnici, což také vyplynulo ze společných debat nad návrhem. Do prostoru původního arkýřového okna jsme navrhli pojízdnou válendu na kolečkách. Obytný pokoj je však využíván méně často než kuchyně, a tak poskytuje dostatečné soukromí oběma rodičům,“ uzavírají architekti.

Mohlo by se vám líbit

Zdroj informací: a1architects, www.a1architects.cz

Zdroj článku