Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Neuspořádaný byt v pražské novostavbě se rozhodli zgruntu přebudovat

Info ikona
Byt pro mladou rodinu

Byt v novostavbě na okraji Kavčích hor mladé rodině nevyhovoval. Toužili po tom, aby byl prostor jasněji rozdělený na jednotlivé zóny tak, aby bylo jasné, které místo slouží k práci, které k odpočinku a kde si mohou děti hrát.

Terezie Benoni | 3. 05. 2022

„Zásadní pro nás byla první prohlídka bytu, který v původním stavu zcela popíral potenciál bytu a jeho podstatu. Kontakt s unikátními záběry Prahy byl vyblokován obrovskou šatní skříní nevalného provedení, umístěnou napříč bytem. Klienti ocenili naši upřímnost v popisu těchto skutečností, a i když původně neplánovali tolik změn, ve vteřině pochopili co jim spolupráce a potřebná rekonstrukce může přinést. Jejich otevřenost a velké nasazení pak umožnilo vznik uceleného výsledku, ze kterého se můžeme společně těšit,“ popisují architekti ze studia  BY architects (Markéta Zdebská, Marek Žáček) začátek celého projektu. Dnes se obyvatelé bytu podle jejich slov každý den radují z výsledku rekonstrukce a mohou si z hlavního otevřeného prostoru užít velkolepý výhled na Vyšehrad, Pražský hrad a Karlův most.

Úložné prostory nesmí chybět 

Záměr byl vytvořit bydlení pro mladou rodinu s jasně rozčleněným prostorem na jednotlivé zóny (práce, pohodlí, klid, hra) a vytvořit dostatek úložných prostor. Menší ložnice jsou ponechány bez větších dispozičních změn v původním rozložení. „Oddělením předprostoru ložnic jednoduchým závěsem došlo k přeuspořádání a jisté hierarchizaci vstupního prostoru, což jsme považovali za velmi důležité. Hlavní prostor je ve své ploše 53 m² otevřen průhledům a následně jemně rozčleněn na jednotlivé funkce. Je tu kuchyně s jídelnou, "rozhledna” v podobě kuchyňské lavice s knihovnou, obýváková část s pohodlným gaučem a pracovna. Od chodby je hlavní prostor možné oddělit pivotovými dveřmi s pískovaným vzorem,“ popisují autoři projektu. Výrazným prvkem je nábytek vytvořený na míru, který byl kompletně navržen na míru a následně vyroben firmou Devoto.

Zdroj informací: BY architects (Markéta Zdebská, Marek Žáček)