Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Původně vybydlenou stísněnou ruinu v suterénu, kterou majiteli rozmlouvali, přetvořili na světlý, vtipný a praktický byt

Info ikona
Původně vybydlenou stísněnou ruinu v suterénu, kterou majiteli rozmlouvali, přetvořili na světlý, vtipný a praktický byt

Návrh celkové rekonstrukce prostor spočíval v dispoziční úpravě a v maximálním využití výšky vnitřních prostor, která přesahovala čtyři metry. Díky přetvoření koupelny a kuchyně získal byt lepší a logičtější řešení.

Terezie Benoni | 24. 04. 2023

Pražský byt má nově užitnou plochu 49 m². O její maximální využití se postarali autoři projektu z ateliéru Momentura. Hlavní inspirace je vázána na fakt umístění bytu v suterénu, je to taková "ponorka". Do této formy se pak ladil i celkový vzhled podlahy, která je v zelenomodré barvě. „Atmosféru dotvářejí i další základní surové materiály – pozinkovaný plech, černá barva v rámci kuchyně a sanitárních prvků, to vše doplněné o textury dřeva a bílé barvy, která umocňuje charakter surových materiálů – hrubého betonového povrchu a přiznaných cihel,“ popisuje autor projektu architektu Michal Rouha.

Galerie: Byt s vysokými stropy

Spaní na patře

Návrh celkové rekonstrukce prostor spočíval v dispoziční úpravě a maximální využití dané světlé výšky vnitřních prostor, která přesahovala výšku 4,1 m. Přetvořením koupelny a kuchyně byt získal lepší a logičtější řešení. Vložením nových dřevěných pobytových pater, se získalo více pobytové plochy bytu, cca o 14 m2. Přetvořením koupelny a kuchyně byt získal lepší a logičtější řešení, a to i za pomocí sedacího vestavěného nábytku s úložnými prostory, které mají i funkci schodiště do vestavěných pater. „Nejlepší mi přišel moment, kdy uprostřed hotového bytu stál stavbyvedoucí, zasněně se rozhlížel a řekl: Já se vám přiznám, že jsem si na začátku fakt nedokázal představit, že by to tu mohlo vypadat takhle.“ Pochvaluje si rekonstrukci majitel bytu. „Michal a jeho tým dokázali skvěle navnímat prostor – původně vybydlenou stísněnou ruinu, jejíž nákup se mi moje okolí snažilo rozmluvit. Teď je z ní světlý, vzdušný, vtipný a praktický byt, domyšlený do nejmenšího detailu.”

O studiu

„Jsme mladé architektonické studio založené koncem roku 2015. Od této doby se dostáváme k různým příležitostem a momentům, jak kultivovat prostředí kolem sebe. Ať už je to různorodým měřítkem či zadáním. Klademe velký důraz na správné pochopení potřeb lidí, se kterými máme možnost spolupracovat, aby vzniklo něco nového, kultivovaného a šité na míru potřebám a přáním našich klientům. Věříme pak, že vše dokážeme přetvořit ve výsledný přirozený a logický design. V naší práci se snažíme o kontextuální architekturu, která přidává místu a prostoru další vrstvu.“ (studio Momentura, www.momentura.cz)

Zdroj článku