Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Původní dispozice bytu byla pro mladou rodinu zcela nevyhovující, tak přišel čas na radikální změnu

Slovenští architekti ze studia Kilo/Honč nás pozvali na návštěvu bytu ze 30. let, kde se pokusili mladé rodině vytvořit takový prostor, která by vypovídal o jejich individualitě a jeho návštěva byla pro každého zážitkem.

Terezie Benoni | 30. 03. 2023

Původní dispozice bytu byla pro mladou rodinu zcela nevyhovující. Na předsíň byla navázána kuchyně s malou komorou a odtud jste mohli vstoupit do menší obývací místnosti, která původně sloužila jako jídelna. V bytě byl ještě malý pokojíček, kde dříve bydlela služka a navazoval na lodžii. Koupelna byla v umístěna v centru bytu a dvě ložnice se nacházely na konci jeho dispozice. „Naším cílem bylo přetvořit dispozice tak, aby se byt otevřel. Rodina tak měla dostatek společného prostoru, ale také potřebné soukromí. Soustředili jsme se také na samotný prostor, zážitek z něj a individualitu obyvatel bytu,“ vysvětlují autoři projektu. Bratislavský byt o ploše 68 m² je rozdělený na dva trakty, které definuje nosný systém samotného domu.

Galerie: Zrekonstruovaný byt ze 30. let
Mohlo by se vám líbit

Do rekonstrukce staré chalupy se pouštěla se strachem, přestavba ale dopadla na jedničku

Zrekonstruovat starou kamennou chalupu, tak by byly zakomponované moderní prvky citlivým způsobem, není jednoduché. Šikovní architekti ale přání majitelky splnili, aniž by jakkoli narušili dobovou atmosféru.
marianne.cz

Oddělená noční a denní část bytu

„Naše řešení byt ve své nové koncepci otevírá. V dispozici, v materiálech a konstrukcích, v rozvodech, ve výšce, hloubce ale i šířce. Je navržen jako prostor a kulisy pro další dotváření,“ popisují architekti ze studia Kilo/Honč své úvahy nad tímto atypickým prostorem. Otevřená denní část bytu se nachází uprostřed. Přímo na ni navazuje koupelna, lodžie a vstupní zádveří. V tomto otevřeném prostoru je jednoduchá moderní kuchyňská linka bez horníc skříněk, kulatý jídelní stůl a obývací část s televizním koutem. Zajímavý efekt zde vytváří velkoformátová zrcadlová stěna, která propojuje začátek a konec bytu a zároveň slouží jako vstup do wc, komory a praktického skladu pro domácnost. V noční části bytu je ložnice a dětský pokoj, které poskytují dostatek soukromí. Přesto je díky šikovně vybraným materiálům i stavebním prvkům prostor stále propojený. „Koupelna je zcela "otevřená" do středu dispozice přes rozměrnou prosklennou stěnu, která se v případě intimity zastře závěsem. Většina nábytku pro tento interiér byla navržena a vyrobena na míru,“ uzavírají architekti.

Mohlo by se vám líbit

Mladá rodina zdědila byt v panelovém domě ze 70. let, který potřeboval radikální rekonstrukci. Jak se vydařila?

Téměř sedmdesátimetrový byt neprošel od 70. let žádnou rekonstrukcí. Bylo nutné vytvořit nové dispozice, odstranit původní jádro a přizpůsobit interiér současným potřebám.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Fantastická proměna pražské garsonky sloužící k pronájmu: Za minimum nákladů se interiér zabarvil v duchu české trikolory

Byt
Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Pořídili ateliér slavných umělců a přetvořili ho na místo, kde chtějí s rodinou žít, tvořit i milovat

Byt
Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Dříve nebytové prostory v podkroví starého domu přestavěli na útulný domov pro mladou rodinu

Byt
Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život

Zázrak v Praze: Byt v jednom z prvních funkcionalistických činžovních domů v Praze proměnili v dokonalé místo pro život