Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Tento panelákový byt byste po rekonstrukci nepoznali

Info ikona
Tento panelákový byt byste po rekonstrukci nepoznali

Malý a tmavý byt, ve kterém bydlí mladý pár, už dlouho volal po změně. Vzali jsme to z gruntu a majitelé tak po vstupu do nového interiéru nemohli skoro uvěřit, že jsou opravdu ve svém bytě. Z celé proměny byli nadšení.

Terezie Benoni | 18. 02. 2024

Martina byt zdědila po své mamince. Pár let ho pronajímala, což se ale neukázalo jako šťastné řešení, po posledních nájemnících se jí vrátil dost zanedbaný. I přes jeho neutěšený stav se do něj nastěhovala dcera Kamila s přítelem, ale všem bylo brzy jasné, že se radikální rekonstrukci nevyhnou. Dispozice přízemního bytu v nízkopodlažním paneláku z osmdesátých let byla zastaralá, úplně chyběly úložné prostory, úzká kuchyň byla stísněná a uzavřená, tmavý interiér působil depresivně. Měl ale dvě výhody: prostorný balkon a umístění v klidné lokalitě v Praze-Záběhlicích na okraji sídliště, na konci slepé ulice, kam už nedoléhá dopravní ruch. Navíc dům po nedávné rekonstrukci vypadal zvenčí velmi pěkně. „Mojí představou bylo proměnit tenhle tmavý kutloch v příjemný, světlý a nekomplikovaný byt,“ vypráví Martina a pokračuje: „Měla jsem skvělou zkušenost se studiem Hezkey, které kompletně zařizovalo rekonstrukci našeho rodinného domu. Obrátila jsem se na ně znovu a nelituji, jsou velmi profesionální a spolehliví.“

Levnější prvky ničemu nevadí

Po pár společných schůzkách byl na světě detailní plán, jak drobnými, ale efektivními úpravami příček změnit dispozici a nasměrovat byt na míru životnímu stylu mladé dvojice. „Kuchyň jsme otevřeli do prostoru a propojili ji s obývákem, Kamile jsme dopřáli účelnou stylovou kuchyňskou linku a kde to jen šlo, tam jsme vytvořili spoustu míst k ukládání věcí, včetně praktické skříňky na toaletě,“ říká architektka Šárka. Kamila si přála elegantní vstupní prostor, což architektka vyřešila kombinací antracitově černé a světlé dubové šatní skříně, jež doplnila detaily v podobě designových vychytávek – dlouhými atypickými madly a tip-on skrytým otevíráním botníku. Aktivní přístup studia Hezkey se projevil i při hlídání rozpočtu. Aby mu dostáli, nahradili například drahou dýhu na nábytku na míru levnějším, kvalitním laminem dokonale imitujícím povrch dřeva, na černé prvky kuchyňské linky použili antracitové lamino od firmy Egger, které vypadá luxusně, ale je příjemně cenově dostupné. Byt partnerům vyhovuje po všech stránkách, ač děti zatím neplánují, s jedním by to tady jistě zvládli.

 

Galerie: Praktická rekonstrukce bytu
Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku