Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Ve starém bytě v Karlových Varech odhalili původní výmalbu na stropech i stěnách a výsledek je dechberoucí

Byt se nachází v Karlových Varech, v blízkosti kolonády, s výhledem do svahu plného zeleně, v historické zástavbě s několika zachovalými prvky z doby, kdy byty byly velkorysé a půvabné. Hlavní bylo odstranit nánosy roztodivných konstrukcí, obkladů, podhledů, dispozičních změn, očistit průchody a znovu jim dát původní rozměry.

Terezie Benoni | 8. 09. 2023

„Díky maximální důvěře a vzájemném respektu s investorem jsme si mohli dovolit ve velké míře probourat otvory, zrušit dveře a naopak přidat skleněné světlíky. Zrušili jsme průchozí pokoje a navrhli současnější dispozici se dvěma samostatnými ložnicemi a propojeným obytným jádrem,“ říkají autoři projektu architektky Petra Ciencialová a Kateřina Průchová z ateliéru Plus One Architects. Užitná plocha bytu je 68 m² a náklady na rekonstrukci nepřesáhly 1, 2 milionu korun.

Galerie: Rekonstrukce bytu nad kolonádou v Karlových Varech
Mohlo by se vám líbit

Přeplněné a tmavé místnosti jsou minulostí, po rekonstrukci se tento byt může pochlubit hravostí a elegancí

Velkorysý apartmán nebyl vždy tak reprezentativní, jak můžeme nyní na fotkách obdivovat. Řada místností dřív sloužila jako skladiště nepotřebných věcí, po zásahu architektů se znovu proměnili na funkční obytné zóny.
marianne.cz

S výdejním okénkem

„V obytných místnostech jsme se soustředili na prosvětlení dispozice a otevřenost prostoru. Kuchyňskou linku vsadili do nově vzniklé niky mezi kuchyní a obývacím pokojem, obě místnosti propojuje výdejní okénko, které bylo v takto velkorysých bytech často k vidění. V ložnicích jsme zachovali původní dřevěné podlahy a pouze je repasovali. Koupelně dominuje velkorysý sprchový kout nepravidelného tvaru, umyvadlo a wc,“ vysvětlují architekti. Minimum materiálů a sjednocující design procházejí skrz celý prostor a podporují klidnou atmosféru bytu. Prostupující linkou je odhalená původní výmalba na stropech i stěnách, toto odkrytí vytváří nosné, výrazné a jemně zabarvené obrazy v každé z místností. Byt je v poslední fázi vybaven minimalistickým nábytkem od designového studia Janský & Dunděra a firmy Todus.

O studiu

Ateliér založily v roce 2019 architektky Kateřina Průchová a Petra Ciencialová. Architektonické studio Plus One Architects sídlí v Praze, navržené projekty realizuje po celé České republice. Zadání a zkušenosti se postupně rozrůstají od detailů v interiéru pro soukromé klienty až po veřejné stavby a větší investory. Tvorbu nejvíce charakterizuje střídmost a respekt k zadání, místu i klientovi.

 

Mohlo by se vám líbit

Vilu ze 40. let zrekonstruovali citlivě k původním prvkům, ale přidali moderní tvarosloví

Samostatně stojící vilu ze 40. let 20. století najdeme v Hostivicích u Prahy. Při úpravách se autoři drželi charakteristického stylu prvorepublikových vil, v interiéru se ale rozhodli pro současnější řešení, které bude sloužit rodinnému životu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Poradna
KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?