Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Z původních kanceláří v suterénu se stal byt pro čtyřčlennou rodinu

Info ikona
Z původních kanceláří v suterénu se stal byt pro čtyřčlennou rodinu

Byt pro mladou rodinu se nachází v bytovém domě v pražských Vršovicích. Požadavek mladé rodiny byl vytvořit z původních kanceláří v suterénu funkční interiér, který bude splňovat veškeré jejich potřeby.  Důležité pro ně bylo, aby prostor mohli kdykoli během dne snadno a velice rychle oddělit na soukromé zóny a pak naopak zase propojit pro společné aktivity.

Terezie Benoni | 1. 09. 2023

V hlavním obývacím prostoru byla vybourána zděná příčka a tím vznikl velký otevřený prostor. „Otevřenost prostoru jsme chtěli zachovat, ale zároveň v něm vytvořit tři funkční samostatné místnosti. Obývací pokoj s kuchyní, oddělená pracovna a ložnice,“ vysvětlují autoři projektu Vladimír Pátek a Jana Šteinerová z ateliéru D’n’A design and architecture. Pracovna není užívána každý den, a tak její prostor se jednoduchým zasunutím velké skleněné stěny může propojit s obývacím pokojem. Naopak při zavření příčky vznikne pracovna, která je díky akustickým prvkům komfortní zónou pro práci a díky pískovanému povrchu skla ratolesti tatínka nevidí, a tak se na něj nedobývají, ale sklo propouští z pracovny do obývacího pokoje dostatek denního světla a naopak.

Galerie: Ze suterénu byt pro mladou rodinu
Mohlo by se vám líbit

I s omezeným rozpočtem se všechno zvládlo

„Mezi pracovnou a ložnicí jsme také použili velkou posuvnou skleněnou stěnu z čirého skla. Díky tomuto řešení v ložnici vzniká dostatečný světelný komfort a je zajištěno kvalitní větrání ložnice. Pro získání soukromí v ložnici je zde skrytá kolejnice pro posuvný textilní závěs podél celé skleněné stěny. Při návrhu ložnice a kuchyně jsme volili rozměry místností tak, aby zde mohli být použity prvky Ikea, které vytváří dojem, že jsou vyrobeny na míru,“ pochvalují si architekti. Obě skleněné stěny jsou doplněny madly z dubového masivu a jejich zavěšení je skryté ve stopě tak, aby interiér zůstal co nejčistší a tím opticky prostornější. „V interiéru jsme chtěli zachovat kouzlo Vršovic, a proto byly zachovány a zrenovovány původní obložkové zárubně a dveře. Ve všech obytných místnostech jsme použili dubové parkety s klasickým vzorem a ty doplnili jídelním stolem, policemi a kuchyňskou deskou také z dubového masivu. Vzhledem k rozpočtu jsme se v návrhu a realizaci zaměřili na kvalitní provedení, funkční řešení a základní vybavení bytu z kvalitních léty ověřených materiálů (sklo a dubový masiv).“ Jelikož rozpočet rodiny byl omezený tak do částky 800 tisíc bylo potřeba se vejít s bouracími a stavebními pracemi, elektro instalací, kanalizací, vodovodem, novou podlahou, kuchyní včetně spotřebičů a kompletním vybavením bytu.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne Bydlení.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku