Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům, který se neustále přizpůsobuje

Info ikona
Dům, který se přizpůsobuje neustále se měnící dynamice rodinného života. 

Dům, který se přizpůsobuje neustále se měnící dynamice rodinného života. Přesně takový je chytrý interiér budovy v australském Prahranu.

Terezie Benoni | 28. 06. 2022

Viktoriánský dům se dočkal radikálního zásahu, do kterého se pustiti architekti ze Studia Four. Přesto se v několika detailech podařilo zachovat dobovou atmosféru. Štukované stropy, dřevaná podlaha, klenutý a zdobený vchod do chodby připomínají, že dům už zde nějaký čas stojí. Víc už toho ale z původní stavby nenajdeme. Původní prostor v přízemí byl rozdělený do několika pokojů. Bylo zde málo světla a interiér byl pro účely rodiny zcela nepoužitelný. Proto se architekti rozhodli na původně jednopatrovou budovu přistavět nové patro se dvěma dětskými pokoji a koupelnou, zatímco přízemí dostalo zcela nový ráz. 

Design pro větší flexibilitu

V přízemí najdeme kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, hernu, studovnu, prádelnu a koupelnu. Na co nesmíme zapomenout je venkovní jídelna, která je přímo propojená s kuchyní. Díky posuvným dveřím může venkovní a vnitřní prostor zůstat za příznivého počasí stále spojený. O dostatek denního světla a čerstvého vzduchu není ochuzený ani obývací pokoj, kde se dají posuvné skleněné dveře také otevřít a vejít odtud na zarostlé nádvoří. Právě tyto romyšlené prvky mohou za to, že je prostor významně rozšířený a maximálně využitý. V přízemí je použitá víceúrovňová podlaha, aby se i opticky rozdělily jednotlivé funkční zóny. Zajímavé truhlářské obklady vytváří praktické otvory, které jednou slouží jako knihovna, podruhé jako vestavěná skříň. Dům svým majitelům poskytuje dokonalé pohodlí a také dostatek soukromí díky okolním vzrostlým stromům. 
 

Info ikona
Díky posuvným dveřím může venkovní a vnitřní prostor zůstat za příznivého počasí stále spojený.

Zdroj informací: Studiofour , studiofour.net.au