Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Jednoduchý vesnický dům, jehož osud dramaticky ovlivnil nelítostný požár

Dům s podkrovím a malým sklípkem stojí uprostřed rohové parcely v osadě Baně jihovýchodně od Zbraslavi. Jeho osud ovlivnil požár, který nenávratně poškodil především stropy a střechu. Novými majiteli domu se stali manželé se dvěma dětmi, kteří si přáli dům zrekonstruovat, přistavět větší garáž a upravit zahradu.

Terezie Benoni | 15. 05. 2023

„Navrhované úpravy respektují původní objem domu a jeho půdorysnou stopu. Výraznou proměnou prošla i okolní zahrada, do které lze nahlížet novými otvory a průchody domu. Dům je rozšířen do zahrady o prosklený vestibul a terasu. Naopak nová betonová garáž je ukryta pod zemí v rohu pozemku a z domu není vůbec vidět. Garáž tak vytváří na zahradě mírný zelený svah a maximalizuje její plochu,“ vysvětluje autor projektu architekt Martin Neruda. „Srdcem domu je velkorysý obytný prostor otevřený do střechy. Je propojen s jídelnou a kuchyní s krásným výhledem na sousední vrby a střechy okolních domů. Za schodištěm, v soukromější části domu, se nachází ložnice a koupelna.“

Galerie: Dům na Zbraslavi
Mohlo by se vám líbit

Rekonstrukce bytu v domě postaveném v divokých devadesátých letech

Přízemí poměrně rozlehlého domu se proměnilo v rodinný čtyřpokojový byt. Cílem bylo dopřát malé školačce vlastní pokoj a vytvořit pro rodinu jeden velký prosluněný prostor, kde bude moct trávit společný čas.
marianne.cz

Působivá konstrukce stropů

Zvenku skromný, uvnitř bohatý na prostor i materiály. Nejpůsobivějším prvkem je nová konstrukce stropů a krovů. Místnostem v přízemí dominují železobetonové stropy, jejichž jednotlivá žebra mají trojúhelníkový průřez. Konstrukční součástí recyklovaného střešního krovu jsou tenké ocelové límcové nosníky. Galerie v podkroví slouží jako knihovna se studovnou, herna nebo místo pro cvičení jógy. Z galerie se vchází do dvou ložnic a malé koupelny. Místnosti v podkroví osvětluje pásové střešní okno, které majitelům umožňuje pozorovat oblohu; například z postele při usínání. Syrovost a hrubé materiály v interiéru se střídají s precizností a propracovanými detaily. Charakter jednotlivých prostor doplňují jemné závěsy a barevnost předmětů denní potřeby.

Autor projektu: Martin Neruda (Martin Neruda Architektura)

Mohlo by se vám líbit

Dům, jehož obyvatelé mají pocit, že žijí na vodní hladině

V zelené oáze plné stromů a rostlin stojí dům, který dokonale propojuje okolní prostředí s interiérem. Ze střešní terasy si lze vychutnat panoramatický výhled, kde máte pocit, jako byste se tiše vznášeli nad plochou jezera.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Dům
Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru