Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Na nevelké parcele postavili dům, který v zastavěné části Berouna poskytuje potřebné soukromí

Hlavní výzva byla vyrovnat se s výškovým rozdílem, orientací a odstupy od sousedů.  Obytný prostor díky velké prosklené stěně navazuje přímo na terasu a pomyslně se rozšiřuje do zahrady. Při severní straně se nachází kuchyně s dlouhým oknem, které umožňuje průhled skrz celou šířku domu do zeleně na severní straně.

Terezie Benoni | 19. 05. 2023

„Hlavním účelem projektu bylo navrhnout dům, který bude odpovídat charakteru místa a nevelké parcely, dům, který dokáže splnit všechny požadavky majitelů a poskytne jim soukromí a příjemné zázemí pro život,“ vysvětluje autorka projektu architektka Markéta Bromová. Daný pozemek na okraji zastavěné části Berouna má specifický charakter – výrazně se svažuje od přístupové silnice směrem na sever k pásu vzrostlé zeleně a sousední domy po stranách stojí poměrně blízko. „Hlavní výzva proto byla vyrovnat se s výškovým rozdílem, orientací a odstupy od sousedů. Umístění domu tak v podstatě vychází z těchto podmínek – dům je posazený k severní straně pozemku, aby před ním mohla vzniknout obytná terasa orientovaná na jih, zároveň je zapuštěný od úrovně silnice kvůli soukromí i s ohledem na průběh svahu terénu. K domu pak do tvaru L přiléhá na východě menší objekt se saunou a relax prostorem v úrovni terasy a velkou garáží s dílnou a skladem v podlaží nad ní, které navazuje na úroveň příjezdové silnice. Podél garáže pod lehkou průhlednou pergolu vede přístupové schodiště, aby obyvatelé mohli po příjezdu pokračovat sice exteriérem, ale už suchou nohou k vlastnímu vstupu do domu o podlaží níž.“

Galerie: Rodinný dům v Berouně
Mohlo by se vám líbit

Využili opuštěnou prastarou stodolu a přestavěli ji na moderní rodinný dům

Bývalá farma na Islandu stála dlouhé roky zapomenutá, obklopená horami, loukami s výhledem na kouzelný fjord a moře. Cílem architektů bylo vytvořit nový domov pro rodinu a umělecké studio, aby mohli jeho majitelé jednoduše pracovat na dálku.
marianne.cz

Téměř neviditelný

Hlavní obytný prostor díky velké prosklené stěně navazuje přímo na terasu a pomyslně se rozšiřuje do zahrady. Při severní straně se nachází kuchyně s dlouhým oknem, které umožňuje průhled skrz celou šířku domu do zeleně na severní straně. „Západní část domu funguje jako privátní zóna. Ložnice mají okna orientovaná do strany směrem k vzdálenějšímu sousedovi, koupelna se otevírá do zeleně na sever. Na protějším konci domu směrem k bližšímu sousedovi se nachází vstupní zóna a pracovna s oknem na sever do zeleně. Při pohledu z ulice je tak pro kolemjdoucí viditelný pouze nájezd ke garáži a potom dlouhý pás zeleně, který tak chrání pobytovou terasu i objekt na spodní úrovni od pohledů z ulice – dům je tak v podstatě cizím očím skrytý…,“ uzavírá autorka projektu.

Mohlo by se vám líbit

Rodinný dům na Oravě ze dřeva a kamene

Hlavním cílem architektů bylo postavit dům, jehož tvar a detaily vycházejí z tradiční regionální architektury tak, aby se dům stal nerušivou součástí přírody na slovenské Oravě.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu