Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Přestavba chátrajícího stavení v severních Čechách na dvougenerační bydlení

Projekt přestavby stavení v severních Čechách měl za úkol vytvořit prostor pro dvougenerační bydlení a citlivě tak propojit dva světy zrekonstruované historické části a moderní novostavby v jeden celek.

Terezie Benoni | 22. 06. 2023

Nelehkého úkolu se chopili SKVADRA architekti. Původní dlouhá půdorysná stopa objektu je zachována, zatímco přední obytná část prošla kompletní rekonstrukcí a slouží k bydlení prarodičům. „Zadní trakt původních hospodářských částí musel být z důvodů statických zcela odstraněn, což umožnilo pojmout celou tuto část jako moderní dřevěnou dostavbu,“ vysvětluje architekt Ondřej Volný. „Zatím co v přední části jsme dbali na navrácení a udržení původních historických prvků – jako proporce a dělení oken, silueta štítu, jemná vápenná omítka, zachování kleneb, masivních obložkových dveří, použití cementových dlaždic apod., v zadním traktu jsme naopak vytvořili velkorysý moderní prostor, otevřený až do krovu, s výrazným proskleným štítem, kterým se prostor otevírá do volné krajiny.“

Galerie: Přestavba stavení v severních Čechách
Mohlo by se vám líbit

Středověký dům v Mikulově probudili opět k životu

Původně renesanční dům prošel za dobu své existenci desítkami necitlivých oprav, které ho změnily k nepoznání. Architekti ze studia ORA se pokusili všechny provedené chyby napravit.
marianne.cz

Z chlívků stylové průčelí

Cílem bylo zachovat koncept dlouhého stavení, kde jedna část plynule přechází v druhou. Spojovacím prvkem se stal materiál střešní krytiny, která umožňuje použití i na fasádě domu. Ta tak v části novostavby plynule přechází ze střechy na stěny a dává domu moderní vzhled. Celkovou atmosféru dotváří zrekonstruovaná stodola, sloužící jako venkovní zastřešený prostor s kuchyní. V části nad ní je v podkroví dětský svět. Zrekonstruovaná část chlívků posloužila jako průčelí garážového stání. „Mezi objekty tak vzniká prostor „chráněného“ uzavřeného dvora, čistě zatravněného, s dominantou vzrostlého ořechu, který svou jednoduchostí dává vyniknout objektům a zároveň je propojuje v jeden celek.“ uzavírají.

 

Zastavěná plocha: 229,3 m2 / pozemek- 6000 m2 / užitná plocha – 344,5 m2
Obestavěný prostor: 1286 m3
Kompletní realizace: marcelsvobodasweb.webmium.com
Statické řešení: 2mstatic.cz
Nábytek na míru: jrvinterier.cz

Mohlo by se vám líbit

Kousek za Prahou stojí dům, který za polem lemuje rušná dálnice, ale uvnitř najdete malý ráj na zemi

Dům Marcely Lutovské je důkazem, že když nemůžeme žít na vysněném místě vzdáleném tisíce kilometrů, pomocí představivosti a kreativity si ho dokážeme vytvořit na domácí půdě. S pomocí partnera vybudovala vlastní svět, kde se potkává hřejivá exotika s filosofií severského hygge.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný