Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Zákony gravitace pokořeny! Geniální návrh domu vede k úchvatnému vizuálnímu triku

Info ikona
Dům u Kolína

Zapuštěný do svahu, rozdělený na dvě úrovně a promyšleně natočený ke světovým stranám. Tento dům vytváří fascinující optické iluze a dokáže se otevřít nebo uzavřít podle aktuálních potřeb. Vstupte do světa inovace a funkční elegance!

Terezie Benoni | 16. 08. 2023

„Základními odrazovými prvky návrhu v kontextu místa pozemku je hlavní jižní orientace/svažitost pozemku, přístup na pozemek z horní severní strany, upřednostňované výhledy a pohledy od jihovýchodu až po jihozápad, kvalitativně různorodé okolí směrem na západ a sever. Z východní strany je pozemek obklopen středně vysokou zelení,“ vysvětluje základní vstupní parametry architekt Michal Rouha ze studia Momentura. Po důkladném promyšlení situace se nakonec rozhodl umístit dům do severní části pozemku, aby byly zcela využitá zahrada a dům zapustit do poměrně velkého svahu. Kvůli tomu je dům rozdělen do dvou výškových úrovní. „Vstupní podlaží je ve stejné úrovni jako je samotný vstup do objektu a dolní terénní podlaží, které je do terénu zapuštěné, je naopak v přímém kontaktu se zahradou. Objekt je dále z praktických a tepelně technických důvodů rozčleněn na 2 části - rodinný dům a garáž s dílnou,“ vysvětluje autor projektu. „Objekty jsou vůči sobě v jemném kontaktu a svým usazením na pozemku vytvářejí viditelné ohraničení reprezentativního otevřeného vstupního před-prostoru. Dům i garáž spolu se střechami, které jsou vůči sobě inverzně obráceny, vytváří z exteriérových pohledech kompozici “trumpety”, “trubky” či “megafonu”. Tento princip je využíván i z hlediska fungování celého objektu, soustředění, otevírání a uzavírání domu vůči okolí. Projevuje se to hlavně na perforaci domu okenními otvory, která jsou více koncentrovány na severní a jižní stranu a dále na pohybu lidí - od vstupního před-prostoru (dovnitř), přes vnitřní prostory rodinného domu (uvnitř) až na venkovní terasu a jižní zahradu (ven).“

Galerie: Dům u Kolína
Mohlo by se vám líbit

Pozitivní sluneční paprsky od rána do večera

Pro lepší světelné podmínky uvnitř domu je jižní fasáda rodinného domu v jednotlivých podlažích různě natočena. Jižní fasáda horního vstupního podlaží s pokoji a pracovnou je natočena více na východ. Sluneční paprsky se tak do těchto místností dostanou v brzkých ranních hodinách, což přirozeně a pozitivně ovlivňuje pobyt v místnosti. Naopak fasáda dolního terénního podlaží s obytným prostorem s kuchyní a jídelnou je orientována více na západ, tak aby slunce v těchto prostorách zůstalo až do pozdních večerních hodin. Natáčení jednotlivých podlaží je realizováno ustoupením fasády do hmoty objektu. Přesahem konstrukce je pak vytvořeno přirozené stínění jižních oken, balkonu a jižní terasy. „Náš dům je překvapivý, elegantní a smysluplný - o takovém se nám ani nesnilo,“ pochvalují si jeho spokojení majitelé.


O studiu Momentura

„Jsme mladé architektonické studio založené koncem roku 2015. Od této doby se dostáváme k různým příležitostem a momentům, jak kultivovat prostředí kolem sebe. Ať už je to různorodým měřítkem či zadáním. Klademe velký důraz na správné pochopení potřeb lidí se kterými máme možnost spolupracovat, aby vzniklo něco nového, kultivovaného a šité na míru potřebám a přáním našich klientům. Věříme pak, že vše dokážeme přetvořit ve výsledný přirozený a logický design. V naší práci se snažíme o kontextuální architekturu, která přidává místu a prostoru další vrstvu.“

 

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku