Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Minimální pozemek byl pro architekty skutečnou výzvou

Při návrhu domu se architekti ze studia Dooom museli vypořádat s minimální velikostí pozemku, který je sevřen sousedící výstavbou. Jejich odpovědí na tak malý prostor je jednopodlažní stavba, která má zalomený půdorys.

Terezie Benoni | 21. 01. 2024

Dům dostal podobu zkosených hranolů z bíle omítnutého zdiva. „Díky svému lapidárnímu tvaru působí elegantně a nadčasově. K okolo vinoucí se silnici se dům otáčí zády tak, aby majitelům umožnil, co největší kontakt se zahradou s trojicí mohutných borovic a poskytoval jim tak dostatek soukromí a pohodlí,“ vysvětlují autoři projektu z architektonického studia Dooom. Samotný přístup k domu je řešen z boku, kde z hlavní hmoty domu vybíhá prodloužená terasa, podepřená jen dvojicemi subtilních sloupů po obou stranách a zastřešuje vstup i stání pro auta. Nad hlavní hmotu přízemního domu jev zalomení posazen ze severozápadní strany mírně přesahující zkosený hranol. „Ten jsme kontrastně opláštili cedrovým dřevěným stínícím roštem ve vertikálním rastru, který brání pohledu dovnitř, ale nikoliv ne ven. Stínění tak pohledově spojuje dům s venkovními dřevěnými terasami.“
 

Galerie: Originální dům ve Zlíně
Mohlo by se vám líbit

Veronika Arichteva vytvořila dokonalý pokojíček pro svého malého syna: Měla strach, že se v novém pokoji bude bát, proto nenechala nic náhodě

Konečně se dočkala! Po letech bourání a následného budování přišla chvíle na zařizování vysněného domu. Kvůli protahující se rekonstrukci měla oblíbená herečka čas promyslet, jak interiér vybavit a na jejím elegantním a nadčasovém domovu je to skutečně znát. Nechte se inspirovat!
marianne.cz

Jednoduchý interiér plný kontrastů

V interiéru se odehrává neustálý kontrast mezi studenými a teplými barvami. Na podlahy byl použitý broušený beton, v jemných odstínech šedé jsou také stropy, kde byl beton ponechaný odhalený. Chlad betonu kontrastuje s vestavěným nábytkem z tmavého dřeva. „Do útrob domu se vchází přes úzkou halu, po jejíchž stranách se nachází technické zázemí domu a zahradní sklad, který je samostatně přístupný ze zahrady. Hlavní obytný prostor tvoří minimalisticky pojatá vestavěná kuchyně s pracovním ostrůvkem, jídelním koutem a na něj volně navazující společenská místnost. Zde jsme dosáhli velkorysosti prostoru na nevelké ploše prolomením světlíku ve tvaru kosodélníku, který je zároveň zdrojem nepřímého osvětlení,“ popisují architekti. Světlík i za pomoci otevřeného schodiště propojuje horní patro s přízemím. Zalomení domu odděluje společenskou místnost od dvojice dětských pokojů a koupelny. Neustálý kontakt se zahradou umožňují velkorysá celoplošná hliníková okna. Do ložnice rodičů s šatnou a koupelnou se vchází ze schodiště v obývacím prostoru. „Hmota ložnice působí až jako jakási pevnost intimity či s nadsázkou řečeno i jako kontrolní centrum majitelů, neboť ze střešní terasy je výhled na celý prostor kolem domu i na severní svahy luk a lesů spadající ke Zlínu.“
 

Mohlo by se vám líbit

Domov Kathryn je stejně bláznivý jako její svetry

Pestrobarevná divočina, tak by se dal jednoduše definovat dům britské učitelky umění Kathryn Hitchings. Uprostřed všech těch barev, které bohužel její slepý manžel nedocení, najdete spoustu uměleckých děl, ale také poklady z bleších trhů.
mariannebydleni.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování

Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování

Dům
Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi