Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Mladá rodina si postavila dům pro sebe s oddělenou částí pro bydlení prarodičů

Info ikona
Mladá rodina si postavila dům pro sebe s oddělenou částí pro bydlení prarodičů

Vícegenerační bydlení se opět hlásí o slovo a architektonická studia se snaží vymyslet řešení, jak poskytnout všem členům rodiny dostatek soukromí a ušetřit potřebné finance. Skvělou ukázkou, jak se vše podařilo, je projekt rodinného domku obci Rybí.

Terezie Benoni | 26. 09. 2022

Zadáním pro architekty Václava Kociána a Zdeňka Lišku za ateliéru KLAR bylo postavit bydlení pro čtyřčlennou rodinu s oddělenou částí pro bydlení prarodičů. Dům měl být dřevěný a udržitelný, zejména ve smyslu snadno realizovatelný, s nízkými náklady na provoz a s možností aspoň částečné stavby svépomocí. „Parcela se nachází na okraji zástavby v jižní části obce Rybí. Vymezuje ji přístupová cesta, přilehlý potok se vzrostlými stromy a oplocení sousedního domu. Plošně se jedná o poměrně velkou parcelu, nicméně ochranná a bezpečnostní pásma lesa a podzemních plynových zásobníků zastavitelnou část pozemku významně zredukovala a do značné míry i předurčila tvar domu,“ popisují autoři projektu. „Pozemek se mírně svažuje směrem k jihovýchodu. Svažitost terénu nabízí malebné výhledy do okolních pastvin, lesů a částečně do místní zástavby. V nejnižším bodě pozemku, kde přístupová cesta kříží potok a kde končí asfaltový povrch, stojí malá boží muka s lavičkou.“

Info ikona
Sedací okno v obývacím pokoji si užívá celá rodina.

Sedací okno v obývacím pokoji si užívá celá rodina.

S omezeným rozpočtem

Rozpočet rodiny nesměl přesáhnout 5 milionů korun, což předurčilo vzhled i konstrukci dřevostavby. „Základní tvar domu se tak na první pohled jeví jako tradiční podbeskydská zástavba, kterou tvoří drobné jednopodlažní domky se sedlovou střechou. Dvě samostatná křídla budou přirozeně oddělovat provoz budoucího výminku pro prarodiče a provoz pro samotnou rodinu. Hmoty vytváří jakési uzavření od severu a rozevírají se do privátního dvora s výhledy do přilehlého lesa. Dvůr lemují ochozy, na kterých je možné díky krytí přesahem střechy celoročně relaxovat a poslouchat zurčení blízkého potoka, šumění lesa nebo třeba jen vzdálený ruch běžného vesnického života. Slunce je v letních měsících stíněno vzrostlými stromy u potoka, v zimě paprsky proniknou větvemi stromů až do domu,“ vysvětlují architekti. Konstrukce domu je provedena jako dřevěná fošinková s dutinami vyplněnými minerální vatou a zaklopenými konstrukčními OSB deskami. V interiéru se pohledově nejvíce uplatňuje smrková bio deska a bílý sádrokarton. Podlahy v pokojích jsou dubové, v chodbách a koupelnách je použita keramická dlažba. Vytápění je navrženo jako podlahové teplovodní napojené na elektrokotel. Obytný prostor je doplněn o krbová kamna na dřevo. V koupelně je umístěn topný žebřík.

Galerie: Dům s výminkem

Pohledy do krajiny jako určující prvek

„Obě funkční křídla se protínají v zádveří. Obrazně řečeno jde o jakýsi vstupní rozcestník, protože odsud lze shlédnout obě křídla domu a zároveň celou terasu se zahradou. Na zádveří navazuje na jednu stranu chodba výminku, na druhou stranu hlavní obytný prostor. Chodba lemuje východní stranu výminku a umožňuje vstup do technické místnosti, koupelny a ložnice. Zároveň propojuje toto křídlo s terasou. „Při vstupu do hlavní obytné části rodinného domu vcházíme do velkého převýšeného prostoru s kuchyní a jídelnou. Jako v celém domě, i zde je kladen důraz na umožnění průhledů skrz dům či ven do krajiny. Pásové okno v kuchyni dává přehled o vstupu do domu, výhledy do krajiny pak nabízí velké sedací okno v obýváku. Z obývacího pokoje vede chodba do klidové zóny s pokojem, koupelnou a ložnicí. Všechny obytné místnosti mají přímý vstup na krytý ochoz a terasu.

O studiu

„Vážíme si míst, ve kterých jsme vyrůstali, a tento vztah se snažíme reflektovat v naší tvorbě. Architekturu nevnímáme jako uměleckou exhibici, ale jako komplexní disciplínu zahrnující funkčnost, estetičnost a práci s kontextem. KLAR je architektonické studio, založené roku 2017 v Kopřivnici Václavem Kociánem a Zdeňkem Liškou, zabývající se projekty všech měřítek.“

 

Zdroj článku