Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

V historické části maloměsta vznikl propojením sousedních objektů útulný domov

Info ikona
V historické části maloměsta vznikl propojením sousedních objektů útulný domov

Dům na Kozině najdeme v jihočeském městečku Trhové Sviny. V úzké malebné uličce, jen pár kroků od náměstí, přebudovali původní starou zástavbu v moderní domek.

Promotion
Terezie Benoni | 1. 11. 2021

„V historické části malého jihočeského města, sice zanedbané, ale s poměrně silnou atmosférou a potenciálem, vznikl náš nový domov. Místo nás od začátku lákalo pro svůj svérázný charakter a skvělou polohu. V úzkých ospalých uličkách, vedle travnatého plácku na Kozinově náměstí, jsme skryti před ruchem okolní dopravy, přitom nás jen pár kroků dělí od centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží,“ popisují autoři projektu Barbora Weinzettlová a Jiří Weinzettl  pracující společně pod hlavičkou Atelier 111 architekti. „Rekonstruovaný dům vnímáme jako alternativu k vilám v předměstí, ke stavebním záměrům, které leckdy neúměrně odkrajují z naší krajiny. Na výrazně menší ploše realizujeme stavební program, kterému nechybí dostatečně velký obytný prostor s navazující venkovní terasou, podkroví s dětskými pokojíky a hernou, ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím, zahrádka s ovocnými stromy, dvě garážová stání a velká dílna se zdviží.“ K historii místa odkazují především použité materiály. Střechu pokrývají keramické bobrovky, zdi jsou kamenné, smrkové palubky byly použity v podkroví i na klenbách. Nábytek, okna i podlaha je z masivního dubu, zatímco obklady stěn a vestavěný nábytek je z lehčí smrkové dýhy. Nechybí ani současné materiály – betonová stěrka na podlaze, ocelová konstrukce schodiště, nebo minimalistická kuchyň z lamina.

 

Původní stavba byla v havarijním stavu

 Objekt pro bydlení vzniká propojením dvou sousedních domů. Jeden z nich prošel na přelomu tisíciletí výraznou stavební úpravou, druhý se nachází v havarijním stavu. „Souhmotí zbavujeme nevhodných novodobých prvků, například velkého vikýře s balkonem a plastových oken. Za přizdívkami objevujeme původní kamenné zdivo a drobné, pro nás cenné historické fragmenty. Základní tvar, měřítko a materialitu původních hmot respektujeme. Vnitřní členění přizpůsobujeme snaze objekt zpřístupnit ze dvou stran – pro pěší od náměstí a pro přijíždějící ze strany protilehlé. Velké okno ve štítové dvorní fasádě je odpovědí na jedinečný výhled na kostelní věž. Průhledy z interiéru do přiléhajících dvorků obohacují celkové vnímání prostoru. Minimalistické pojetí nově proražených otvorů záměrně ponecháváme v kontrastu s původními, tradičně dělenými okny,“ vypráví spokojení majitelé. Citlivě pojatý interiér skvěle doladily židle značky TON, kusové koberce Maimana, dubový nábytek Javorina, ale také pečlivě vybraná svítidla, jako například lampa  Collect High od Ferm Living nebo závěsná světla HKLIVING.

 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion