Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Pro návštěvy si postavili jedinečnou chatku z místních zdrojů

Majitelé si nechali architekty navrhnout projekt tak, aby zvládli chatku postavit sami s pomocí přátel a za použití do nejdostupnějších materiálů. Stavba tak musela být co nejjednodušší a nejpraktičtější.

Terezie Benoni | 11. 03. 2023

The Climber's Cabin je nový projekt, který nedávno dokončili oceňovaní architekti z AR Design Studio z Winchesteru. Nachází se mezi okrajem listnatého lesa a potokem a má za cíl posloužit jako chatka pro návštěvy a také ubytování pro děti majitelů, až povyrostou a budou za rodiči jezdit na víkendy. Zadání pro AR Design Studio znělo vytvořit kompaktní prostor, který poslouží jako multifunkční chatka a majitelé ji zvládnou postavit svépomocí. „Vzhledem k tomu, že klient měl se stavbou málo zkušeností, bylo součástí zadání navrhnout chatku tak, aby ji bylo možné postavit co nejjednodušším způsobem s maximálním využitím udržitelných materiálů z místních zdrojů, které by umožnily, aby většinu práce zvládla rodina s pomocí přátel,“ popisují autoři projektu. Chatka o rozloze pouhých 25 metrů čtverečních je uzpůsobena tak, aby se zde pohodlně vyspali čtyři lidé.

Galerie: Chatka obložená cedrem

Problém řeší mezipatro

S prostorem se během návrhů různě manipulovalo, aby byla maximalizovaná podlahová plocha. Nakonec vzniklo mezipatro na spaní. Kolem boční strany chaty se vine velká terasa, kterou lze využívat v teplejších měsících. Obytný prostor v přední části využívá velkého okna, zatímco v zadní části jsou dvě dětská lůžka s manželskou postelí v mezipatře. Menší okna umožňují rámovaný výhled na les. Dětská lůžka mají přímý přístup na terasu, která spojuje jejich osobní prostor se zahradou. Povrchovou úpravu interiéru tvoří upcyklovaná lešenářská prkna, zatímco exteriér je obložen cedrovými šindeli. Mezi nimi je silná vrstva izolace, která zajišťuje, že je zde celoročně teplo a minimalizují se nároky na vytápění.

Zdroj informací: AR Design Studio, archdaily.com

Mohlo by se vám líbit

Pražský byt si kvůli nedostatečnému pocitu soukromí vyžádal celkovou rekonstrukci

Přáním majitelů devadesátimetrového bytu bylo vytvořit domov, který poskytne pocit vzdušnosti a prostornosti a zároveň možnost oddělit denní aktivity tak, aby se členové domácnosti navzájem nerušili.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Kousek Skotska uprostřed Čech: Martin s partnerkou opravovali venkovské stavení dlouhé čtyři roky a dnes vás zavede do daleké historie

Kousek Skotska uprostřed Čech: Martin s partnerkou opravovali venkovské stavení dlouhé čtyři roky a dnes vás zavede do daleké historie

Lidé a místa
Kuchyně na chalupě s puncem dávných časů u známé blogerky

Kuchyně na chalupě s puncem dávných časů u známé blogerky

Lidé a místa
Fascinující proměna vinařství Kolby v Pouzdřanech: Sjednocení historických budov přináší do vinné oázy neodolatelný šarm

Fascinující proměna vinařství Kolby v Pouzdřanech: Sjednocení historických budov přináší do vinné oázy neodolatelný šarm

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj