Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne.cz

Proč ničit něco, co je samo o sobě dokonalé?

Info ikona
Proč ničit něco, co je samo o sobě dokonalé? Důkazem je povedená rekonstrukce kamenné chalupy na zapomenutém místě Česka

Také jste v posledních měsících měli sto chutí sbalit se a zmizet daleko od lidí? Podívejte se s námi na místo, kde se čas zdánlivě zastavil a kde mizí takřka každé trápení.

Eva Kadavá | 20. 04. 2022

Představte si místo, kde lišky dávají dobrou noc. Uprostřed luk, nedaleko lesa a malého, romantického rybníka. Stranou od civilizace, se sousedy, kteří se dají spočítat doslova na prstech jedné ruky. Takové místo aby člověk pohledal. Přesně takovou polohu dostala do vínku stará kamenná chalupa, do jejíž povedené rekonstrukce se před pár měsíci pustilo studio 3K Architects, za nímž stojí Roman Kučírek a Jan Komárek. Architekti navrhli stavení nový obytný prostor i další místnosti, které na vás dýchnou duchem doby. „Zvláštní, jak se někdy cesty v životě propletou… Klient, jemuž jsme navrhovali před pár lety dům, nás doporučil, a my se tak dostali ke skvělé klientce, která v nás vložila obrovskou důvěru. Dala nám na starost svou srdcovou záležitost – chalupu, kde vyrostla a strávila dětství,“ vzpomínají na začátky realizace architekti. Jejich úkolem bylo vytvořit nový interiér hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou a provést úplnou přestavbu zadní části chalupy s nevyhovujícím zázemím. Majitelka měla jediný požadavek: zachovat tradiční ráz kamenné chalupy a přidat decentní, moderní prvky. Tradiční charakter stavby se rozhodli respektovat také architekti. Generální přestavbou prošel především obývací pokoj s kuchyní do tvaru L a jídelnou. Prostory na sebe bezprostředně navazují, pouze obývací pokoj částečně odděluje příčka.

 

Důvěra, která se vyplatila

„Materiály jsme se snažili používat pouze tradiční. Nechali jsme například lokálně odkrýt staré kamenné stěny, které dodávají interiéru toho správného ducha. Nové příčky jsme pak postavili z cihelného lícového zdiva natřeného bílou barvou,“ popisují jednotlivé kroky rekonstrukce architekti ze studia 3K. Přírodní materiály, které jsou základem konstrukce chalupy, pak doplnili nábytkem, jenž doladil charakter venkovského stavení. Srdcem domu se tak stal masivní stůl, ke kterému se vejde až deset lidí, a nová kachlová kamna stojící na místě těch původních. Zevrubnou přestavbou prošla především nevyhovující zadní část chalupy. Architekti ji ve spolupráci s majitelkou nechali celou vybourat a navrhli novou dispozici koupelny se sprchovým koutem, komoru, která slouží zároveň jako spíž, a samostatnou ložnici. Návrh interiéru byl zcela v jejich rukou, a tak si mohli vedle hlavních materiálů pohrát také s detaily. Pečlivým výběrem prošla stylová světla a vypínače i solitérní nábytek. Ať už se jednalo o židle, pohovku, konferenční stolky nebo nábytek do ložnice. „Dlouho jsme nedostali tak velkou důvěru jako na tomto projektu. Věříme, že se to vyplatilo, a ohlasy od majitelky, její rodiny i známých to jenom potvrzují,“ uzavírají pánové Roman Kučírek a Jan Komárek.

Text: Eva Kadavá

Zdroj informací: Eva Kadavá, Marianne