Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

Vedou úspěšný gastroprofil a teď si otevřeli vlastní bistro! Rozhovor s @tasteofprague nejen o podnikání

Info ikona
ToP

Stojí za úspěšným instagramovým profilem @tasteofprague, pro cizince připravují "gastro" procházky Prahou a nyní si otevřeli vlastní bistro. Se Zuzanou Daňkovou a Janem Valentou jsme si povídali nejen o nástrahách podnikání, ale také o cestování či oblíbených podnicích v Praze.

Jak se zrodila myšlenka na vlastní bistro? 

Stalo se to během covidu. Taste of Prague při zavřených hranicích a restauracích fungovat nemohlo, tak jsme si říkali, že by bylo fajn otevřít něco pro Čechy. Navíc se nám líbila myšlenka mít stálé hosty, což z podstaty věci v turismu moc nefunguje. Koncept byl původně jiný, ale když jsme s nabídkou otevřít malé bistro oslovili Gabi a Petra z karlínské Etapy a oni řekli ano, nebylo co řešit.   

Původně jste chtěli bistro Šodó otevřít už na podzim. Proč se tak nestalo? 

Asi každý, kdo dnes něco staví nebo rekonstruuje, ví, že všechno teď trvá trochu déle. A náš prostor je krásný, ale vyžadoval docela velkou rekonstrukci. Takže původní předpoklad otevření se nakonec ukázal jako velmi, až naivně optimistický. 

Na menu nechybí buchtičky se šodó. Na jaká další jídla se ale můžeme těšit? A hodláte menu obměňovat?

Zaměřovat se budeme hodně na snídaně a lehčí obědy, budeme mít samozřejmě napečeno i něco malého k vínům. Prostor máme maličký, tak musíme trochu kouzlit, abychom uspokojili všechny. No a až budou sezónní produkty, určitě budeme menu měnit podle toho, co dobrého bude zrovna k mání. 

Mohlo by se vám líbit

Jednou za život! Restaurace módních domů, ve kterých se umění střetává s gastronomií

Módní kolekce sice můžou nakrmit našeho vnitřního estéta, avšak žaludek lační po opravdových delikatesách. Možná proto se čím dál tím častěji setkáme s restauracemi či bary, pod kterými je podepsán módní dům nebo slavný návrhář. Pojďme nahlédnout do těch nejkrásnějších chrámů gastronomie, ve kterých se budete cítit jako v sedmém nebi.
marianne.cz

V poslední době si mnoho podniků zakládá nejen na kvalitní kávě, ale také na čaji. Co vy a čaje?

Čaje máme moc rádi a několik jich budeme nabízet. Naštěstí najít v Praze kvalitní čaj není vůbec žádný problém, v tomto segmentu jsme skrytá velmoc - jen málokteré evropské město má tolik čajoven co Praha.

Bistro zakládáte se svými přáteli. Bylo těžké najít společnou řeč? Jaké to je podnikat s kamarády?

Je to moc fajn! Gabi a Petr jsou ti nejhodnější a nejtrpělivější lidi, co známe. Tím se omlouváme všem ostatním kamarádům, jste všichni skvělí! Ne, vážně. Zatím je to fajn a snad to půjde dobře i dál. A doufáme, že nějak podobně by na tento dotaz odpověděli i Gabi s Petrem.

Pořádáte nejen gastro tours pro cizince, ale také jste aktivní na sociálních sítích, kde doporučujete podniky nejen v hlavním městě. Cítíte určitý tlak? Bojíte se, že nenaplníte očekávání?

Bojíme se každý den. Hodně našich hostů přijíždí z USA, kde mají zaměstnanci poměrně dost málo dovolené, takže pokud se rozhodnou nějaký čas strávit v Praze a přímo s námi, cítíme velkou zodpovědnost. Kdybychom my sami měli týden dovolené ročně, neradi bychom ho vyplácali na něco podprůměrného. Proto se snažíme daný podnik popsat co nejlépe a nejpravdivěji, abychom správně nastavili očekávání.  

Mohlo by se vám líbit

„Italové dali světu styl života,“ říká Emanuele Ridi

Šéfkuchař Emanuele Ridi se vepsal do našeho povědomí jako nepřekonatelný Ital v kuchyni. Do Česka však před třiceti lety přišel coby student ekonomie obchodující s módou. Jeden fotbalový zápas ale nakonec rozhodl o tom, že v Česku zůstal, a když chcete ochutnat nefalšovanou Itálii, musíte vyrazit právě k němu do restaurace.
marianne.cz

Jak jste si hledali členy týmu? A kolik lidí se o bistro Šodó stará?

Členy týmu jsme hledali různě. Někdo se ozval sám, jiné jsme přemlouvali. Nakonec máme celkem sedm až osm lidí. Ale máme super partu a musíme říct, že pokud máme z něčeho na Šodó radost už teď, je to z týmu, který se nám tady podařilo vytvořit. 

Jak byste Šodó popsali třemi slovy?

Příjemné sousedské bistro.

Pokud bychom chtěli v Praze strávit jeden gastronomický den, kam bychom podle vás měli vyrazit na snídani, kávu, oběd, sladkou svačinu, večeři a skleničku vína?

A nechtěli byste dělat i něco jiného než jen jíst? (smích) Ale dobře, na snídani do Café Savoy, nebo k nám do Šodó. (smích). Na kávu do Onesip Coffee nebo Kafematu, na oběd do Eatery, do Výčepu nebo do Kro Kitchen, na sladkou svačinu třeba do Osady nebo do Etapy, na večeři do El Camino Tapas Restaurant a na skleničku vína do Bokovky nebo Veltlínu. A tím se omlouváme všem ostatním, tohle byla hodně podlá otázka. 

Za gastro zážitky také rádi cestujete. Jaký druh dopravy volíte? A v jaké zemi vám nejvíce chutná?

Pokud cestujeme dál, asi letadlem, ale teď jsme si po několika špatných zkušenostech s létáním hodně oblíbili i cestování po Evropě autem. Máme plug-in hybridní Toyotu RAV4 a cestuje se nám s ní moc dobře. Někam dojedeme, a pak už jenom místně vyjíždíme čistě na elektřinu. A kde nám nejvíc chutná? Skoro všude! Ale je těžké jíst špatně třeba v Toskánsku nebo v Paříži. Autem jsme nedávno byli i v Dánsku a tam to máme taky moc rádi!

Mohlo by se vám líbit

Inspirujte se kuchyněmi slavných

Co člověk, to jiný styl, co člověk, to jiná kuchyně. Každý z nás má o té ideální jiné představy, někdo dává přednost malé útulné kuchyňce, kde má všechno po ruce, jiný zase potřebuje velkou kuchyň, po které se může volně pohybovat. Jak to mají slavní?
marianne.cz