Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Zdědili starou chatku po dědečkovi u Vranovské přehrady a přestavěli ji v moderní víkendové bydlení

Na začátku projektu bylo dědictví staré chatky po dědečkovi. Dnes na jejím místě stojí moderní chata, která je ukrytá v zeleni za spálenými modřínovými prkny a poskytuje překvapivě prostorný interiér.

Terezie Benoni | 19. 02. 2023

Skrytá sluncem spálenými modřínovými prkny, umístěná v zeleni nad Vranovskou přehradou, poskytuje překvapivě velký vnitřní prostor, kam se je její majitelé nemusí bát pozvat i početnější návštěvu. Poskytuje dostatek prostoru pro večerní posezení i pro spaní. „V každém rohu domu jsou nenápadné úložné prostory a vše má své místo stejně jako v kajutě lodi. Interiér domu je propojený, ale v podkroví je dostatek soukromí. Interiér obklopený smrkovým dřevem nabízí útulné útočiště, zatímco velké skleněné tabule mají výhled na dechberoucí vodní plochy,“ popisují jedinečný projekt autoři projektu Prodesi | Domesi. Obytná plocha chaty má 61 m². „Majitel získal od svého dědečka malou chalupu na břehu Vranovské přehrady. Oslovil Prodesi/Domesi s konkrétním úkolem – chtěl dřevěnou chatu postavenou na stávajících základech, která by měla vše, co dnešní moderní dřevěné stavby umožňují, a která by se pro jeho rodinu stala pohodlným útočištěm o víkendech a svátcích. Při stavbě nové dřevostavby se architekti museli vypořádat s lesními pozemky a také s půdorysem původní chaty,“ popisují Prodesi | Domesi.

Galerie: Moderní chata u přehrady
Mohlo by se vám líbit

Odhalené cihly v kuchyni a veliká okna, to jsou dominantní prvky tohoto elegantního švédského bytu

Dva balkony, vysoké stropy, krásné stropní štuky, dřevěné podlahy. To vše najdete v tomto klasickém třípokojovém bytě, který je po celý den zalitý denním světlem.
marianne.cz

Využitá do posledního centimetru

Jak říká architektka Klára Vratislavová: „Stavba domu šla ruku v ruce s jeho interiérovým řešením, abychom mohli dobře využít každý centimetr prostoru, který nám původní dědečkova chata stanovila.“ Na omezený prostor o rozměrech 5 x 8,5 m se nakonec vešla jídelna, obývací pokoj s pozoruhodným výhledem na vodní hladinu, prostorná vstupní hala s lavičkou na převlékání, koupelna, samostatné WC, spíž, a technická místnost. V patře je větší a menší ložnice a šatna. „Při navrhování podkroví jsme zvolili opačný přístup. Nejprve jsme vytvořili potřebné prostory pro ložnice a poté „odřízli“ přesahující část střechy, aby byl dům co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout budovu, která se pokorně začlení do zeleného svahu nad vodou s většinou skromnými starými chatami, “dodává Klára Vratislavová. Celá stavba je inspirovaná lodní kajutou, a to především jejím praktickým uspořádáním, kde je využitý každý centimetr prostoru a každá věc má své místo. Působivý je také kontrast mezi exteriérem a interiérem. Zvenku je dům čistě funkční a skromný, naproti tomu uvnitř je moderní, prostorný a promyšlený do posledního detailu.

Zdroj informací: Prodesi | Domesi

Mohlo by se vám líbit

Požár vánočního stromečku je donutil k zásadní rekonstrukci

Interiér tohoto bytu doslova povstal z popele. A přestože na začátku celé rekonstrukce stála rodinná tragédie, výrazný zásah architektů změnil prostor od základů a rodině pomohl k vytouženému pohodlnému bydlení.
marianne.cz

Zdroj informací: Prodesi | Domesi

Zdroj článku

Související články

Cestování
Cestujeme po Česku: Na zámku Loučeň chystají prázdninový program pro děti

Cestujeme po Česku: Na zámku Loučeň chystají prázdninový program pro děti

Dobrý nápad
Recept: Čokoládové muffiny s malinami, na kterých si opravdu pochutnáte

Recept: Čokoládové muffiny s malinami, na kterých si opravdu pochutnáte

Zahrada
Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Tradice
Sádroví trpaslíci: Buď je milujete, nebo nenávidíte. Dřív ovšem byli uměním

Sádroví trpaslíci: Buď je milujete, nebo nenávidíte. Dřív ovšem byli uměním