O jídle s nutriční terapeutkou: Zdravé cukroví, jde to?
Vánoce se pomalu blíží a s nimi možná kromě radosti i strach, jak je tentokrát přežít bez kil nahoře. Jak na to? A jde to vůbec?
Myslete na to, že jíst zdravě, není jenom o dokonale nutričně vyváženém jídelníčku, ale také o přístupu ke stravě. S naprostým klidem si tedy během Vánoc můžete dopřát cukroví, bramborový salát i řízek a rozhodně kvůli tomu nemusíte celý den hladovět nebo tři hodiny cvičit. Jak ale na to? Pojďme si odpovědět na pár otázek.
Jde vůbec mlsat zdravě?
Co je vlastně zdravé, a co už zdravé není? Kde je hranice? Nejde jen o to, co jíte, ale také o to, kolik toho sníte a s jakou pravidelností to děláte. To je důležité si uvědomit. Není nic špatného na tom, že si dopoledne k čaji nebo kávě zakousnete sušenku. Ano, i tu z bílé mouky a s cukrem. Je ale v pořádku jíst balíček sušenek každý den? Odpověď asi znáte.
Je zdravé cukroví lepší?
Nejsem proti tomu, aby se pekli “zdravější” cukroví, ale stejně tak nevidím problém v klasickém cukroví. Může být fajn v klasickém receptu ubrat trochu másla a nahradit ho nutričně hodnotnějším řepkovým olejem, přidat trochu celozrnné mouky a ubrat na cukru. Určitě to ale neznamená, že byste takového cukroví mohli sníst dvakrát tolik.
Cukroví bez mouky?
Určitě jste zachytili trend “vše bez mouky”. Pokud vám chutná cukroví jen z datlí nebo ořechové mouky, klidně ho připravujte, ale nemyslete si, že by bylo zdravější, nebo snad dietnější. V naprosté většině případů je to dokonce naopak, a tudíž se jedná o energeticky mnohem vydatnější druhy cukroví.
Zdravější, nebo klasické?
Ať už budete péct cukroví klasické, nebo ve zdravější formě, pamatujte především na množství. Jezte s klidem, vždyť víte, že to cukroví nikam neuteče. A také stačí, když si dáte jen trochu, protože další den si můžete zase trochu dopřát. Pokud si budete říkat: “Zítra už ani kousek!”, spíše to skončí přejedením.
A jak se vyhnout přejídání?
- Dejte si porci cukroví na talířek. Tak budete moci ochutnat každý kousek a stanovíte si svou porci, o které víte, že ji sníte, ale nebudete přejedení.
- V klidu si s talířkem sedněte. Pobíhání a bezděčné ujídání je asi to nejhorší. Člověk si vůbec neuvědomuje, kolik toho slupnul.
- Uvařte si k němu dobrou kávu nebo čaj. Když budete jíst cukroví s hrnkem čaje nebo kávy, budete jíst pomaleji, navodíte si pohodu a jídlo si vychutnáte. Navíc rychleji naplníte žaludek a bude vám stačit méně. Vytvořte z něj vyváženou svačinu nebo snídani. K talířku cukroví k snídani si přidejte bílý jogurt a nakrájejte třeba jablko - tak vás jídlo zasytí, ale uspokojí i mlsný jazýček.
O autorce:
Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.