Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

O jídle s nutriční terapeutkou: Zdravé cukroví, jde to?

Info ikona
Cukroví

Vánoce se pomalu blíží a s nimi možná kromě radosti i strach, jak je tentokrát přežít bez kil nahoře. Jak na to? A jde to vůbec?

Andrea Mokrejšová | 30. 11. 2021

Myslete na to, že jíst zdravě, není jenom o dokonale nutričně vyváženém jídelníčku, ale také o přístupu ke stravě. S naprostým klidem si tedy během Vánoc můžete dopřát cukroví, bramborový salát i řízek a rozhodně kvůli tomu nemusíte celý den hladovět nebo tři hodiny cvičit. Jak ale na to? Pojďme si odpovědět na pár otázek.

Mohlo by se vám líbit

Jde vůbec mlsat zdravě?

Co je vlastně zdravé, a co už zdravé není? Kde je hranice? Nejde jen o to, co jíte, ale také o to, kolik toho sníte a s jakou pravidelností to děláte. To je důležité si uvědomit. Není nic špatného na tom, že si dopoledne k čaji nebo kávě zakousnete sušenku. Ano, i tu z bílé mouky a s cukrem. Je ale v pořádku jíst balíček sušenek každý den? Odpověď asi znáte.

Je zdravé cukroví lepší?

Nejsem proti tomu, aby se pekli “zdravější” cukroví, ale stejně tak nevidím problém v klasickém cukroví. Může být fajn v klasickém receptu ubrat trochu másla a nahradit ho nutričně hodnotnějším řepkovým olejem, přidat trochu celozrnné mouky a ubrat na cukru. Určitě to ale neznamená, že byste takového cukroví mohli sníst dvakrát tolik.

Info ikona
Cukroví

Cukroví bez mouky?

Určitě jste zachytili trend “vše bez mouky”. Pokud vám chutná cukroví jen z datlí nebo ořechové mouky, klidně ho připravujte, ale nemyslete si, že by bylo zdravější, nebo snad dietnější. V naprosté většině případů je to dokonce naopak, a tudíž se jedná o energeticky mnohem vydatnější druhy cukroví

Zdravější, nebo klasické?

Ať už budete péct cukroví klasické, nebo ve zdravější formě, pamatujte především na množstvíJezte s klidem, vždyť víte, že to cukroví nikam neuteče. A také stačí, když si dáte jen trochu, protože další den si můžete zase trochu dopřát. Pokud si budete říkat: “Zítra už ani kousek!”, spíše to skončí přejedením.

A jak se vyhnout přejídání?

  • Dejte si porci cukroví na talířek. Tak budete moci ochutnat každý kousek a stanovíte si svou porci, o které víte, že ji sníte, ale nebudete přejedení.
  • V klidu si s talířkem sedněte. Pobíhání a bezděčné ujídání je asi to nejhorší. Člověk si vůbec neuvědomuje, kolik toho slupnul.
  • Uvařte si k němu dobrou kávu nebo čaj. Když budete jíst cukroví s hrnkem čaje nebo kávy, budete jíst pomaleji, navodíte si pohodu a jídlo si vychutnáte. Navíc rychleji naplníte žaludek a bude vám stačit méně. Vytvořte z něj vyváženou svačinu nebo snídani. K talířku cukroví k snídani si přidejte bílý jogurt a nakrájejte třeba jablko - tak vás jídlo zasytí, ale uspokojí i mlsný jazýček.

O autorce:

Andrea Mokrejšová je nutriční terapeutka, která věří, že strava je neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. Snaží se lidem ukázat, že zdravá strava je důležitá nejen v prevenci mnoha nemocí, ale i jako přirozená součást každodenního života. Bez extrémů, bez nesmyslů.

Mohlo by se vám líbit