Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Zrádná vůně

To, co je pro jednoho rajskou vůní, může být pro jiného nesnesitelným zápachem. Přesně tak je tomu u květin – některé vůně vás mohou doslova srazit na kolena.

Redakce Marianne | 31. 05. 2013

 

Nepříjemně zaskočit vás může i vůně pokojových rostlin. Někdy to dojde tak daleko, že se v bytě nedá spát a kytka musí na chodbu.

Rostliny v bytě

Nepříjemně zaskočit vás může i vůně pokojových rostlin. Někdy to dojde tak daleko, že se v bytě nedá spát a kytka musí na chodbu.

JASMÍN
Jasminum polyanthum s oplétavými stonky je oblíbenou dárkovou květinou, vůně však nesvědčí každému. Alternativou bez vůně jsou Jasminum rex a Jasminum primulinum.

CIBULOVINY
Zatímco tulipány a narcisy voní jen velmi slabě, a pokud přímo nestrčíte nos až do květu, nic moc neucítíte, spolehlivým spouštěčem migrény je konvalinka a překvapivě i hyacint. Vůně obou těchto druhů jsou obzvlášť silné v noci, takže byste je neměli dávat do ložnice a měli byste často větrat. Po určité době totiž můžete vůči vůni otupět, ale hlava vás rozbolí i tak.

VOSKOVKA
Když rozkvete voskovka (Hoya carnosa), je to velká sláva, protože není snadné kvetení dosáhnout. Voskovka před tím musí projít obdobím sucha a chladna. Květy jsou růžové, krásné a visí ze stonku dolů. Jejich vůni však těžko zvládají i silnější povahy, stejně jako lepkavý nektar, který z nich hojně odkapává.

MUŠKÁTY
U oblíbených balkonových rostlin nevoní květy, ale listy. Jedni tuto vůni milují, jiní ji zatracují. Jisté je, že díky ní muškáty odpuzují hmyz, a právě proto se začaly dávat do oken.



Jak přežít

Dostali jste kytici, ale máte pocit, že vás z její vůně začíná bolet hlava? Nemusí hned z domu, existuje i mírové řešení.

DO CHLÁDKU Silnou vůni řezaných květin umocňuje teplota vzduchu. Pokud květiny umístíte do chladné místnosti, vůně vás neomráčí, bude se uvolňovat postupně. Kytice tak i déle vydrží.

NA STŮL NE! Pro jistotu nevyužívejte velká aranžmá se silně vonícími květinami jako ozdobu jídelního stolu. Vůně květin se při jídle může stát rušivým prvkem a přivodit nevolnost či ztrátu chuti k jídlu.

Zrádná vůně