Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Štědrý den až do večera bez masa: S touto tradiční dobrotou to není žádný problém

Houbový kuba je původní staročeské jídlo. Dodnes neodmyslitelně patří především k Vánocům, ruku v ruce s tradicí na Štědrý den jíst maso až večer. Zkuste připravit vánočního kubu podle dnešního receptu. Těžko zaručit spatření zlatého prasátka, ale pochutnáte si určitě!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 23. 12. 2025

Příprava houbového kuby je snadná a jde o jídlo mnohde oblíbené i mimo vánoční čas. Vařené kroupy, dušené houby, to vše provoněné sádlem a společně zapečené. Tak se dělá kuba už stovky let. Má totiž pravděpodobně původ již v předkřesťanské době. Naši předkové houbami často nahrazovali maso, kterého byl nedostatek nebo bylo drahé. Recept na kubu se v průběhu let proměňoval jen minimálně, přičemž princip a chuť zůstaly stejné. Základ původního receptu tvořily ječné kroupy a houba stroček trubkovitý, díky které má pokrm velmi tmavou barvu.  I když stroček dnes ve velkém nahradily známější a více sbírané houby (především hřiby), ječné kroupy zůstávají stálicí. Specifickou a jedinečnou chuť dodává houbovému kubovi odjakživa také domácí vepřové sádlo.

Mohlo by se vám líbit

Favorit jídelníčku Františka Josefa I. i Sigmunda Freuda: Zkuste si Tafelspitz s pomocí Petra Hajného

Toužíte vyzkoušet si jeden z nejslavnějších rakouských pokrmů? Tafelspitz, který miloval sám císař, patří dodnes k symbolům vídeňské kuchyně. Doměkka uvařená hovězí květová špička je podávaná se čtyřmi přílohami. Se správnou přípravou vám dnes poradí šéfkuchař Petr Hajný.
marianne.cz

Vánoční kuba je na českém stole doma

Tradice houbaření je historicky vlastní především Slovanům. Jako důvod se nabízí souvislost s někdejšími častými válečnými konflikty ve středu Evropy, kdy prostí lidé nacházeli před válečníky úkryt v lesích a byli zde nuceni živit se vším, co les poskytoval. Houby ovšem v minulosti i v době míru představovaly důležitý pokrm zejména pro chudé lidi, kteří žili na vesnicích a v odlehlých částech země. Houbám se také proto říkalo „maso chudých“. Podle mykologů navíc díky rozmanité škále lesů a přírodních stanovišť je Česko v rámci Evropy na nejvyšších příčkách co do množství druhů jedlých hub. Houbový kuba je prostě v Česku doma a právem je s námi i na Vánoce. Připravit si vánočního kubu můžete podle receptu od Jirky, který zveřejnily Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Tatarský biftek s lojovými škvarky podle Honzy Punčocháře: Dokonale vyladěný pro chuť i pohled

Pokrm, který někdo zbožňuje a jiný by se ho nedotkl: specialita francouzské kuchyně, u nás zvaná tatarský biftek. S pomocí rad šéfkuchaře Honzy Punčocháře si můžeme připravit skvělý "tatarák" z jemně krájeného hovězího zadního masa, dochucený lojovými škvarečky, křupavými kousky kadeřávku a piniovými oříšky.
marianne.cz

Recept na vánočního kubu od Jirky

Seznam potřebných surovin

(5 porcí)

  • 500 g krupek
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 1 hrst sušených hub
  • sůl
  • mletý pepř
  • kmín
  • majoránka
  • rozmarýn
  • máslo nebo sádlo (dle potřeby)

Jak na to:

Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařicí vodou, pak je necháme okapat. Sušené houby namočíme do horké vody, aby nabobtnaly. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme kousek sádla a cibuli na něm orestujeme, přisypeme krupky a krátce osmahneme, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 35-45 minut. Houby scedíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm restujeme asi 1 minutu. Poté je přidáme ke krupkám. Směs občas promícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidáme utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promícháme. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs v hrnci polijeme máslem a dáme na 15 minut zapéct. Upečeného vánočního kubu ozdobíme na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×