Sladké Velikonoce ze světa

Zajímá vás, co se jí o Velikonocích v Evropě? Společně s naším sesterským časopisem Apetit jsme pro vás vybrali ty nejlepší velikonoční sladkosti!
Napsala Kateřina Švejdová Vydáno 25. únor 2016
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)
Sladké Velikonoce ze světa

Mazurek krolewski

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší!

Příprava: 30 minut, pečení: 20 minut, množství: pro 8 osob, náročnost: snadné

170 g másla

4 lžíce moučkového cukru

60 g mletých loupaných mandlí

1/2 lžičky strouhané kůry z biocitronu

320 g hladké mouky + další na vál

3 vařené žloutky, protřené sítem

2 syrové žloutky + 1 vejce na potření

špetka soli

špetka skořice

170 g meruňkového džemu

170 g malinového nebo višňového džemu

moučkový cukr na posypání

1. V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky. 

2. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm nebo obdélníkovou formu 20 × 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem. 

3. Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezej­te ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut.

4. Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

Něco navíc: V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší!

Více receptů najdete v březnové Marianne. 

Číst 4715 krát Naposledy změněno pátek, 26 únor 2016 08:46

Další články