Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Svařák podle Jamieho Olivera

Info ikona
Svařák

Nemusíte letět na silvestra do Londýna, abyste ochutnala svařák Jamieho Olivera. Připravte si ho doma a pozvěte na něj své přátele. Určitě jim bude chutnat.

Redakce Marianne | 30. 12. 2013

Věřte, že tomuhle delikátnímu svařenému vínu s nádhernou vůní zaručeně nikdo neodolá. Vaši přátelé budou nadšeni a z vás se stane hvězda v pořádání zimních večírků! Recepty na další britské speciality najdete například na www.jamieoliver.com.

Co budete potřebovat?

  • 2 klementinky
  • kůru z 1 citronu
  • kůru z 1 limetky
  • 250 g cukru krupice
  • 6 hřebíčků
  • 1 celou skořici
  • 3 bobkové listy
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 celou vanilku
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lahve chianti nebo jiného italského červeného vína

Jak na to?

  • Oloupejte klementinky, citron a limetku. Do velkého hrnce nasypte cukr, přidejte kůru z klementinek, citronu a limetky. Poté zalijte šťávou z klementinek.
  • Přidejte hřebíček, celou skořici, bobkový list a špetku muškátového oříšku. Pak vhoďte rozpůlený vanilkový lusk a zalijte červeným vínem jen tak, aby byl cukr ponořený.
  • Zahřívejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí, a teprve pak přiveďte k varu. Vařte asi 4 až 5 minut, nebo dokud směs trochu nezhoustne. Jamie radí použít nejprve jen část vína, protože varem se z něj postupně vypaří všechen alkohol.
  • Nakonec zmírněte oheň, přidejte badyán a dolijte zbytek vína. Ohřívejte asi dalších pět minut. Když bude víno krásně horké, nalijte ho do sklenic.