NORSKO: Netradiční vánoční menu
Zatímco v České republice si na Štědrý den většina z nás dopřává smaženého kapra s bramborovým salátem, Norové jsou v otázce štědrovečerního menu velmi nejednotní. Na východě nedají dopustit na vánoční žebra, západní část země jí sušené jehněčí maso a v severní části Norska servírují výhradě tresku. Pořádek v tom nedělá ani královská rodina, která pro jistotu na Štědrý den nejí žádný z uvedených pokrmů.
V ohledu stravování totiž norská královská rodina zůstala věrná desetiletími prověřené tradici a dopřává si grilované vepřové maso, které je typické především pro dánskou vánoční tabuli. Ptáte se, proč královská rodina konvertovala v otázce stravování k jižním sousedům? Odpověď je jasná! Za vše může dědeček krále Haralda V., král Haakona VII., který pocházel z Dánska. Norská královská krev si na grilovaném vepřovém masu smlsává v Kongsseterenu, což je jedna z královských soukromých rezidencí v Holmenkollenu.