Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

13 pravidel pro nakupování ve vintage obchodech a secondhandech

Vidina hodně oblečení za málo peněz nás stále častěji žene právě do obchodů, kde se prodávají věci už někým dříve nošené a nějakým způsobem unikátní. Abyste si domů ale neodnesla celý obchod, je třeba se držet pár pravidel.

Eliška Vrbová | 20. 07. 2016

1. Oblečte se jednoduše, neformálně

Zkrátka tak, abyste si mohla rychle, ale zároveň efektivně vyzkoušet vybrané kousky. Nejlépe zvolte přiléhavé věci, přes které si případně lze oblečení zkusit také. Kabinky totiž v obchodech tohoto typu nemusí být samozřejmostí.

2. Ověřte velikost

Pamatujte si – pokud je to už na první pohled malé, vraťte to zpátky. Na úvahy, že do těch kalhot zhubnete, zapomeňte. Na druhou stranu, pokud je například svetr moc velký, můžete ho nosit jako oversize. Nebo ho vyprat záměrně tak, aby se srazil.

3. Zkontrolujte stav

Na dříve nošených věcech se klidně může najít pár skrytých nedostatků, jako třeba dírky. Abyste je odhalila, podívejte se na oblečení proti silnému světlu. K zašívání děr se většinou stejně nedonutíte, proto je lepší je odhalit dříve, než doma.

4. Poměr cena výkon

Pokud je oblečení ze slabého materiálu nebo z něj opadávají korálky a podobné ozdoby, měla by tomu také odpovídat jeho cena. Což znamená, že by mělo být super levné, abyste peněz za něj nemusela případně litovat. Bohužel se to většinou přihodí u té věci, která se vám z celého obchodu líbí úplně nejvíc.

5. Nevoní?

Pokud oblečení trochu zapáchá, jedna návštěva čistírny by tomu měla pomoct. Opět zde ale musíte promyslet, jestli se to vzhledem ke kvalitě oblečení cenově vyplatí.

6. Fleky, které jen tak nezmizí

Skvrny, co jsou na té košili už deset let, se zřejmě nepodaří odstranit ani vám. Pryč od toho!

7. Oblast podpaží

Tam většinou vězí celý problém a důvod, proč zrovna tenhle kousek někdo před vámi už nechtěl nosit. Vždy zkontrolujte právě podpaží, jestli tam nejsou fleky nebo díry. Pokud ano, posuňte se o štendr dál, tady na vás štěstí nečeká.

8. Bílá bělejší

Bílé věci jsou v secondhandech málokdy opravdu bílé. Pokud to však materiál snese, můžete vyzkoušet látku vybělit. Počítejte však s rizikem, že se při bělení může oblečení úplně rozložit. To ale přeci jen k nakupování ve vintage obchodech tak trochu patří.

9. Kožešiny, pozor!

Kožichy vyžadují opravdu pečlivé prohlédnutí. Ujistěte se, že kožešina není vyschlá a že z ní nevypadávají chomáče chlupů. Vyvarujete se tak toho, že se váš úžasný kožešinový límec změní v pelichající noční můru.

10. Doplňky jako dobrý start

Pokud jste v tomto stylu nakupování tak trochu nováček nebo vás předchozí řádky vyděsily natolik, že si nic nošeného ani koupit nechcete, zkuste se otestovat v nakupování vintage doplňků. Tam přeci jen tolik rizik nehrozí.

11. Kabelky

Jestli se rozhodnete pro kabelku, ujistěte se, že všechny spony a zapínání fungují tak, jak mají. Jejich výměna je totiž celkem nákladná a ne vždy jednoduchá. Také zkontrolujte, zda není popraskaná kůže (pokud to tedy není váš záměr pro dosažení motorkářského looku).

12. Ze šperků vám zelenají prsty

V tomto případě zkuste kovovou část doplňku pokrýt bezbarvým lakem na nehty. Mohlo by to pomoct.

13. Mějte u sebe hotovost

V málokterých secondhandech a vintage obchodech se dá platit kartou, proto se ujistěte, že s sebou máte hotovost. Má to jednu výhodu – utratíte tam opravdu jen tolik, kolik jste si vzala s sebou.

ČTĚTE TAKÉ: 6 módních trendů, které změnily svět k lepšímu