Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Archiv

3 triky, aby vám rtěnka dlouho vydržela

Info ikona
rtěnka

Rtěnka si v posledních letech vybojovala čestné místo v našich kosmetických taštičkách. Už jsme si na ni zvykly tolik, že bez ní ani nevycházíme z domu. Teď zbývá vyřešit otázku, jak to udělat, aby na rtech vydržela co možná nejdéle. Inspirujte se tipy beauty redaktorky.

Soňa Kotulková | 7. 12. 2015
Foto kredit: Giorgio Armani
 
1. Používejte konturku
Konzurovací tužka není out. Je důležitá k tomu, aby se rtěnka nevpíjela do vrásek okolo rtů a dobře držela barvu. Ideální je mít ji v naturální barvě nebo v odstínu rtěnky, kterou nejčastěji používáte. Pokud používáte výraznou rtěnku, zkuste s konturovací tužkou trik podle vizážistky Lancôme Lucie Gibodové – obkreslete konturkou obrys rtů a poté jí vyplňte celou plochu rtů. Teprve pak naneste rtěnku. Díky tomu se nestane, že se vám rtěnka celá setře hned, jak se napijete své ranní kávy nebo zakousnete do svačiny.
 
2. Vybírejte rtěnku se správnou texturou
Pokud chcete, aby se barva na rtech nestírala, vybírejte si spíše krémové nebo matné rtěnky. Hydratační rtěnky s leskem sice obsahují velké procento pečujících látek, ale hned se setřou. Existují i long lasting rtěnky, ty ale nemusí vyhovat všem – často totiž rty vysušují a musí se odličovat speciálními dvousložkovými odličovadly. 
 
3. Vrstvěte
Dalším trikem je nanést na rty nejprve make-up, pak konturku, rtěnku a vše obtisknout do papírového ubrousku. Pak znovu nanést rtěnku. Rtěnka také bude lépe držet, pokud ji aplikujete štětečkem na rty. Koupíte ho např. v prodenách Sephora, Douglas nebo MAC.
 
EXTRA TIP:
Vynikající na vyhlazení rtů a na zafixování barvy jsou podkladové báze (mívají anglické označení Lip Primer). Mají buď texturu balzámu nebo krému na rty. Skvělé nabízí např. značky Too Faced (prodává Sephora) nebo MAC. Se zajímavou rtěnkou Pop Lip Color + Primer, která má podkladovou bazi přímo ve svém složení, přišla letos značka Clinique. Obsažený primer z plodů palmy murumuru a bambuckého másla rty vyhladí a zvýrazní, navíc je vyživuje a pečuje o ně. Barva dlouho vydrží a nebledne. 
 
VYZKOUŠEJTE:
Ecstasy Laquer, Giorgio Armani, 998 Kč
s1755610-main-hero-300.jpg
 
Pop Lip Colour + Primer, Clinique, 590 Kč
s1674886-main-hero-300.jpg
  
Pure Color Envy Matte, Estée Lauder, 910 Kč
s1599083-main-hero-300.jpg
 
christmas button 48b80