Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

4 tipy, jak si vybrat společenské šaty, když jste plnoštíhlá

Neskrývejte se doma a běžte se svým partnerem na ples nebo do divadla. Že máte pár kilogramů navíc? Nevadí, specialistka na módu pro plnoštíhlé – Lenka Mixová – vám poradí, jak si vybrat správně šaty, abyste byla hvězdou večírku i divadelní lóže.

Redakce Marianne | 23. 01. 2014


Ujistěte se, o jakou příležitost jde

Prvním krokem, pokud se chystáte na společenskou událost, ať už na podnikový večírek, ples, či do opery, je ujasnit si, o jak formální či neformální událost se jedná. Každopádně ať už vyrazíte kamkoli, vždy je lepší dostavit se oblečená slušněji či společenštěji, než je pro danou příležitost vyžadováno. Například tyto dvoje společenské šaty bez obav obléknete do opery, na koncert vážné hudby či do divadla. Dlouhá večerní róba vlevo vynikne spíše na vyšší postavě, kterou pěkně vytvaruje, kdežto dámy s menší postavou zazáří v šatech kratší délky, která dá vyniknout pěkným štíhlým lýtkům. Vyšší podpatky zase nožky pěkně prodlouží a přidají cenné centimetry.

Screen_shot_2014-01-20_at_14.26.21

Screen_shot_2014-01-20_at_14.29.55_copy

Na neformálnější události, například na firemním večírku či vernisáži, by už tyto šaty působily příliš formálně. Tady bych volila odlehčenější modely, jako například zleva vzdušné a šik koktejlky Kelly či dívčí koktejlky Siren v modré.

Barva a střih společenských šatů

Pokud přemýšlíte, jakou zvolit barvu plesových šatů, zkuste léty prověřenou klasiku. S červenou či černou barvou společenských šatů rozhodně nešlápnete vedle. I když barevné trendy se každoročně mění, konkrétně tyto dvě stálice jsou v módě už spoustu let a ještě dlouho také budou. Pokud toužíte po určité dávce extravagance, sáhněte po šatech s nevšedním a vaší postavě lichotícím střihem. Například máte-li postavu tvaru přesýpacích hodin, pouzdrové koktejlky Ambrosia v ohnivě rudé dokonale zdůrazní a vytvarují vaše ženské křivky. Anebo pokud jste typ postavy jablko, krajkové koktejlky Rachelle vpravo by mohly být pro vás ty pravé. Svým řasením pěkně kryjí větší bříško či nedostatky v pase, kdežto jedinečný překřížený živůtek zase pozvedne a zvýrazní poprsí. Áčkový střih vyrovnává linie postavy a působí úžasně žensky.

Screen_shot_2014-01-20_at_14.26.37_copy

Obecně, vysoké dámy si mohou dovolit dlouhé róby, v nichž vynikne jejich výška, kdežto ženy s menší postavou by se jim naopak měly vyhnout, protože je budou spíše zkracovat. Sáhněte raději po šatech s délkou těsně pod kolena, doplněných vyššími podpatky, které prodlouží nožky a vytvarují postavu.

Jak zdůraznit své přednosti a skrýt nedostatky

Podívejme se, jak rafinovaně lze zdůraznit partie, které na sobě máme rády, a naopak skrýt ty problémové. Jsou vaší předností štíhlá lýtka? Nebojte se je ukázat v šatech s předním či bočním rozparkem. Pokud jste na ně zvyklá, přitáhněte ke svým nohám pozornost vyššími podpatky. Co říkáte na dlouhé večerní šaty Garbo v černé či něžné květované šatky Agnella?

Screen_shot_2014-01-20_at_14.26.51

Screen_shot_2014-01-20_at_14.27.03

Máte poprsí, na které jste hrdá? Zvýrazněte tuto svoji velkou přednost v šatech s překříženým živůtkem a pásem pod prsy, který prsa pozvedne, a ještě k tomu upozorní na váš pas. Chcete schovat větší bříško či nedostatky v pase? Využijte asymetrii, řasení či nabíranou látku na problémových partiích.

Nezapomeňte na doplňky

Pokud jste plnoštíhlá, určitě dejte přednost výrazným, masivnějším šperkům. Rozhodně se vyhýbejte tenkým řetízkům či náramkům, ty vám neudělají dobrou službu. Tenký řetízek oproti silnější ruce vůbec nevynikne, a navíc bude vypadat ještě titěrnější, čímž vaši ruku opticky zvětší. Vyzkoušejte něco nového, zakončete svůj celkový vzhled barevně sladěnou bižuterií.

Více na: http://www.plnekrivky.cz