Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

5 tipů, jak nakupovat udržitelnějším způsobem

Info ikona
Móda

Víte, že většina z nás nosí pouze 10 % svého šatníku a že průměrně je každý outfit takzvané "rychlé módy" nošen jen zhruba třikrát až pětkrát? Přesto máme stále tendenci si kupovat nové a nové věci. Nejudržitelnější je samozřejmě nenakupovat vůbec, nicméně každý si chce občas udělat radost. My vám přinášíme pět tipů, jak sice nakupovat, ale s větším rozmyslem.

Eliška Vrbová | 15. 06. 2021

1. Najděte si svůj styl

Podle stylistky a módní koučky Kamily Vodochodské je prvním a nejdůležitějším krokem k udržitelnějšímu šatníku důkladné poznání sama sebe a svého vkusu. Jak na to? Vytvořte si takzvaný moodboard. Vezměte si staré časopisy a vystřihněte si z nich fotky oblečení, bot, doplňků, ale i míst, lidí či vzorů, které na vás působí příjemným dojmem. Ty pak vezměte a na klasickou čtvrtku z nich za pomoci lepidla vytvořte koláž. To stejné můžete udělat i v počítači, na vytváření moodboardů je jako stvořená sociální síť Pinterest, kde si můžete do takzvaných nástěnek ukládat oblíbené obrázky. Po chvíli v nich začnete sledovat podobnosti, které naznačí, k jakým odstínům, střihům a potažmo mixu stylů inklinujete.

Nicméně doporučujeme spíš "offline" papírovou variantu, v dnešní době strávené na home office u počítače určitě oceníte chvíli kreativní činnosti s nůžkami a lepidlem. Podle věcí, které na vás v časopise udělají hluboký první dojem, lépe poznáte, co se vám skutečně líbí i z dlouhodobějšího hlediska. Jde o skvělou přípravou před cílenými nákupy, ať už online, v obchodním centru, menším butiku, second handu nebo před cestou za vaší osobní krejčovou.

Mohlo by se vám líbit

2. Zamyslete se nad skutečnou hodnotou věcí

Představte si, že vám hoří dům a vy ze svého šatníku musíte zachránit jen pár věcí. Které to budou? Napište si je na papír nebo do mobilu a zamyslete se, proč jste zvolila právě tyto kousky. Máte k nim citový vztah? Stály vás hodně peněz? Cítíte se v nich tak dobře jako v ničem jiném? A čím je to způsobeno? Materiálem, střihem či barvou? Až budete příště nakupovat, popřemýšlejte, jestli se nově koupená věc svými vlastnostmi vyrovná těm několika, které byste určitě chtěla zachránit z hořícího domu. Pokud ve vás podobné pocity nevzbuzuje, pravděpodobně by se jednalo o impulzivní nepromyšlený nákup a daný kousek byste příliš neunosila.

Mohlo by se vám líbit

3. Vytvořte si nákupní seznam

Když jdeme nakupovat potraviny, často si napíšeme nákupní seznam, abychom zaprvé na nic nezapomněli a zadruhé zbytečně nekupovali věci, které doma už máme, a ty by se tak zkazily. S oblečením je to podobné. Nemá smysl si kupovat další kousky, když sotva vynosíme ty, kterých máme plnou skříň. V obchodě či na e-shopu stejně velmi pravděpodobně sáhneme po věcech podobných těm, které už doma máme, protože se nám zkrátka dobře nosí. Až budete příště stát před skříní s pocitem, že nemáte co na sebe, zamyslete se, co konkrétně by vám pomohlo daný outfit dotvořit. Dobře padnoucí černé kalhoty? Bílé tričko bez jakéhokoliv potisku? Kvalitní kožený pásek? Tyto kousky si napište na svůj módní nákupní seznam nebo si je uložte do wishlistu na oblíbeném e-shopu. Až příště budete mít nutkavou potřebu si koupit něco nového na sebe, budete vědět, po čem se vám skutečně vyplatí poohlédnout.

Mohlo by se vám líbit

4. Mějte přehled v materiálech

Stále více značek se vydává udržitelnější cestou a na oblečení se tak začínají objevovat visačky hlásající hesla jako "eco", "bio", "fair trade", "sustainable", "vegan" a podobně. Zorientovat se ve všech dostupných materiálech a způsobech jejich zpracování je běh na dlouhou trať, ale dobré je opět začít u sebe v šatníku. U kousků, které vám jsou na těle příjemné, se podívejte na jejich složení a při příštích nákupech se vydejte obdobnou cestou. Rozhodně se nenechte zmíněnými visačkami s líbivými hesly příliš uchlácholit, nakoupit si deset kusů oblečení s visačkou "sustainable" je stejně neefektivní jako kupovat oblečení bez ní. Na visačkách obvykle najdete drobným písmem i vysvětlení, co přesně ekologičtější způsob výroby u dané značky znamená.

Mohlo by se vám líbit

5. Nebojte se "druhé ruky"

Jednou z nejudržitelnějších cest, jak se úplně nevzdat nakupování oblečení, je jít za tím, co už bylo jednou vyrobeno. Second handy už ve společnosti dávno nejsou vnímány negativně, jak tomu ještě před pár lety bylo. Dají se v nich najít opravdové poklady, což ovšem vyžaduje čas, trpělivost a v neposlední řadě už zmíněné poučení o materiálech. Nákupů z druhé ruky se nemusíte vzdát ani v době zavřených kamenných obchodů, dnes už existuje mnoho second handů i online. Například portál a aplikace vinted.cz, kde můžete oblečení jak kupovat, tak vyměňovat, online e-shop má i pražský second hand Crashily, nesmíme zapomenout ani na e-shopy 1981.cz, CosmicKids.cz, Lula Vintage Prague nebo Uniqued Store. Atmosférou vintage obchodu může také hezky posloužit skříň po mamince či babičce. Tam teprve číhají ty nejopravdovější poklady.

Mohlo by se vám líbit