Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 tipů, jak vyzrát na nachlazení

Info ikona
Nachlazení

Tohle jsou vyzkoušené rady a tipy, které vás vyštípou i z těch záludnějších viróz, navíc bez chemie, a tím pádem i bez nežádoucích účinků.

1) Domácí léčidla 

Bolí vás v krku tak, že máte problém polknout? Jedním z nejlepších přírodních léčidel je česnek, v jakékoliv podobě. Je to výborný prostředek jak na prevenci, tak při akutních příznacích nachlazení, protože patří mezi tzv. přírodní antibiotika,“ říká lékařka Pavla Koželuhová. 

Dá se jíst syrový, pokrájený na kolečka s medem a pečivem, někdo celý stroužek cucá místo pastilek. Existuje ale i méně drastická varianta. Klasická česnečka je stejně účinná, ale nepoměrně chutnější. Při rýmě uvolní dýchací cesty a umí zmírnit bolest v krku i další příznaky nachlazení díky dezinfekčním vlastnostem česneku. Aby polévka pálila, přidejte rozdrcený česnek až po dovaření.

Dalšími zázračnými potravinami jsou cibule a med, tohle duo skvěle funguje dohromady. Cibule nakrájená na jemné plátky a zalitá medem do půl hodiny uvolní léčivé silice a vytvoří sirup, který zmírňuje dráždivý kašel, rozpouští hleny a dezinfikuje. Med navíc přebije ostrost cibule, takže sirup chutná i dětem. 

Léčivé a dezinfekční účinky mají i některé další ingredience, které používáme v kuchyni – zázvor, křen nebo obyčejná sůl. Tu lze v ředěném roztoku kloktat a zamezit tak šíření infekce v oblasti nosohltanu.

 

2) Bylinky

Bylinné čaje nebo sirupy by měly tvořit základ v léčbě běžných nachlazení – doporučuji jitrocel, bez černý, lípu, šalvěj, rakytník, echinaceu, lichořeřišnici, lišejník islandský a další. Existují jak ve formě sypaných čajů a sirupů, tak tinktur,“ vysvětluje lékařka. Jitrocel působí pozitivně proti kašli a zahleňování, květ černého bezu snižuje horečku. Šalvěj lékařská má protizánětlivé, antivirotické i antibakteriální účinky. Platí u ní ale, že se nesmí užívat ve větším množství. 

Další okruh bylinek podporuje imunitu – rakytník, echinacea, šípek, ale také lichořeřišnice, která má kromě spousty vitamínů a minerálů výborné antibiotické účinky. 

Bylinky můžou být prospěšné i jinde než v čaji. Tymiánový krém umí uvolnit ucpané dutiny nebo zahleněné průdušky. Slabý roztok Tea Tree oleje lze kloktat nebo natírat kolem nosních dírek, kde také pomáhá zklidnit nosní sliznici a hojí podrážděnou kůži. Olej se dá nakapat do koupele a podobně jako ten eukalyptový uvolňuje horní cesty dýchací. Dále jsou v k dispozici i koupelové soli a bylinné pěny.

 

3) Homeopatika

Léčivá síla homeopatik pramení z přírody, neobsahují žádnou chemii a dají díky tomu v případě potřeby kombinovat s ostatními léky. „Homeopatika jsou dobře dostupná, cenově přijatelná a prakticky bez nežádoucích účinků. Já sama je ve své praxi často používám,“ uvádí MUDr. Pavla Koželuhová

Když vás přepadne kašel, můžete zkusit homeopatický sirup. Existují různé druhy – jak na suchý kašel, tak i na vlhký kašel. „Jejich výhodou je, že jsou vhodné pro všechny, pro děti, seniory, novorozence a těhotné ženy,“ říká lékařka.

 

4) Spánek a odpočinek

Zalézt při nachlazení na celý den do postele se bohužel v dnešní době moc nenosí. Možná je ale načase tento přístup přehodnotit. Bez odpočinku totiž nepomáhají ani léky od doktora. Klid na lůžku a dostatečný, plnohodnotný spánek je při léčbě zcela zásadní. Dokonce i rýma díky kvalitnímu odpočinku odezní mnohem rychleji. Je to ověřeno staletími – spánek jako metodu léčby prosazoval už Aristoteles ve 4. století př.n.l.,“ vysvětluje lékařka a varuje: „Při nedodržení klidového režimu hrozí přetížení imunitních mechanismů a řada možných komplikací – např. zápal plic, průdušek, zánět srdeční nitroblány či poškození kloubů. Navíc se nemoc šíří dál.“

K uvolnění bolavého těla, unavené mysli i ucpaného nosu je ideální bylinková koupel s eukalyptem – rozehřeje organismus, usnadní dýchání a uleví od nepříjemných příznaků rýmy. 

 

5) Prevence

Prevence je základ. Jednou z nejzásadnějších věcí je dostatek tekutin. A nejlepší je pít neperlivou vodu. Důležitý je také správný jídelníček, jezte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a mořských ryb. A nezapomínejte na dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu.  

 

ČTĚTE TAKÉ: 5 zásadních vitamínů, které vám dodají energii v chladných měsících