Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 žen, které změnily váš život a vy je možná neznáte

Info ikona
5 žen, které změnily váš život

Časopis BBC History Magazine vytvořil podle hlasů veřejnosti seznam "100 žen, které změnily svět". Tyto ženy se umístily na prvních pěti místech, následovala je například politička Margaret Thatcher, spisovatelka Mary Wollstonecraft nebo filantropka Angela Burdett-Coutts.

Eliška Vrbová | 13. 08. 2018

1. Léčitelka rakoviny: Marie Curie, 1867-1934

Nejen, že Marie Curie objevila radioaktivitu, vymyslela pro ni termín a její objevy zformovaly základy léčby rakoviny, které používáme dodnes, ale její kariéra začala poskytováním rentgenového vybavení pro nemocnice za první světové války. Vyrůstala v Polsku, tedy na území okupovaném Ruskem a kamkoliv přišla, lidé na ni nahlíželi s nedůvěrou proto, že byla cizinka, ale také proto, že byla žena. Z radioaktivních materiálů, které používala při svých výzkumech, později onemocněla. Dodnes však existuje charita nesoucí její jméno, která pomáhá doživotně nemocným pacientům po celém světě.

2. Královna rovnosti: Rosa Parks, 1913-2005

Rosa Parks začala měnit historii v jeden obyčejný den v Montgomery v Alabamě, kdy odmítla poskytnout své sedadlo v autobuse bílému člověku. Snažila se podkopávat rasovou segregaci, která existovala nejen v Americe, ale v celém západním světě. Její protest se rychle rozšířil a vyvrcholil bojem za rovnoprávnost v šedesátých letech. 

3. Vlajkonoška sufražetek: Emmeline Pankhurst, 1858-1928

Představte si svět, ve kterém nemůžete jít k volbám jen kvůli tomu, že jste žena. Pro Emmeline Pankhurst a další sufražetky to byla realita. V roce 1903 založila Ženskou sociální a politickou unii a jejím heslem se stalo motto "Skutky, nikoliv slova". V roce 1918 se ženám ve Spojeném království skutečně podařilo získat volební právo, Emmeline Pankhurst před tím však musela jít celkem třináctkrát do vězení za velmi výrazné protesty v ulicích. 

4. První počítačová programátorka: Ada Lovelace, 1815-1852

Ada Lovelace je považována za vůbec první programátorku a její skutky jsou ještě pozoruhodnější právě kvůli tomu, že je žena. Byla posedlá vědou a matematikou a to bylo v té době u ženy něco nevídaného. Sestavila algoritmy, které byly jako první v historii zpracovatelné počítačem a detailně popsala takzvaný Babbageův mechanický počítač, což byl předchůdce dnešních počítačů.

5. DNA odbornice: Rosalind Franklin, 1920-1958

Rosalind Franklin vytvořila slavný snímek 51, což je rentgenový snímek ukazující dvoušroubovici, tedy strukturu DNA. Její život byl inspirací také pro divadelní hru Photograph 51 v londýnském West Endu, kde si ji zahrála Nicole Kidman. Tato hra ukazuje, jak se muži neustále snažili ukrást Rosalindiny nápady a prohlašovat je za své vlastní.